07/09/17 07:01
(http://www.klassa.bg/)

След Асеновград и Смолян на бунт срещу ромите

 Стотици жители на Смолян излязоха на протестно шествие и бдение тази вечер под надслов "Да спрем циганския терор" в подкрепа на 27-годишният Георги Кадиев, който беше зверски пребит. Въпреки че нападателите на мъжа са арестувани в градът напрежението остава.
 
Марица.бг припомня, че  двама ромски младежи от Хасковско нанесоха на Георги Кадиев. Младият мъж е със счупен на няколко места череп и с опасност за живота след като е бит с дървени цепеници по главата. В момента Кадиев е в клиниката по Неврохирургия в УМБАЛ"Св.Георги" в Пловдив заради тежкото му състояние. Георги е здрав и със спортна натура. Три пъти е хващал кръста на Богоявление в квартала, припомниха от сдружение "Родопски хайдути", на който е член и пребития. Те организираха протестното бдение възмутени от зверския побой.
 
 
"Като българи сме длъжни да изкажем гражданската си позиция! Искаме да живеем в нормална държава и правилата да важат за всички. Не на циганския терор и своеволия! Омръзна ни да храним тези, които след това ни бият до смърт!", обявиха "Родопски хайдути".
 
Братът на пострадалия благодари на всички, дошли да подкрепят протеста и да се противопоставят на насилието, и заяви, че законите трябва да важат за всички.
 
"Mоля се единствено брат ми да се оправи и тогава по законов ред да търсим справедливост“, каза той.
 
Председателят на Сдружението Манол Ружинов заяви, че вижда как в Смолян се заражда едно гражданско общество, което в последните 10 - 15 години е отсъствало.
 
"Нашето послание към смолянчани е да бъдат толерантни, както винаги са били, но същевременно и да не си затварят очите за такива зверства, било то от страна на цигани или българи. За съжаление в повечето случаи са замесени цигани и това няма как да се прикрие. Нашето послание е "Не на терора и насилието“, каза Ружинов.
 
Председателят заяви, че ако пострадалият има нужда от парична помощ за лечението си, ще направят всичко възможно да се организира благотворителен концерт за събиране на средства.
 
До конфликта се стигнало след спор за момиче между Георги и двама мъже от ромски произход Момчил и Събин. Конфликтът прераснал в бой. Свидетели са станали няколко младежи от квартала, но никой от тях не се намесил в мелето.
 
В същото време Районният съд в Смолян остави двамата нападатели за постоянно в ареста. Те са с обвинение за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда.Ако бъдат признати за виновни, нападателите ги грози затвор до 5 години. Двамата младежи на 21 и 23 години са признали вината си и се разкаяли. Определението подлежи на обжалване и протестиране в 3-дневен срок пред Смолянския окръжен съд.
 
 
Междувременно от фейсбук групата "Национален Протест срещу безобразията в България" апелираха за финансова помощ за семейството на пострадалото момче. Те призовават, да се помогне на семейството, тъй като няма средства да плати здравните му осигуровки. "Знаете, че в такива случаи сме особено съпричастни към хората и ако има други желаещи да помогнат, кой с каквото може да се свържат с нас. Ще обявим и кампания с банкова сметка и телефон на брата на Георги, за да може всеки да помогне на пострадалото българско момче. Време е да Бъдем Хора, Време е да Бъдем Българи!, призовават от групата.
 
Марица.бг припомня, че Асеновград също продължава с протестите. Утре градът отново излиза на шествие заради нападението над състезатели и треньори от отбора по гребане. Снощи двама от петимата арестувани за побоя са били освободени под гаранция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване