07/10/17 20:52
(http://offnews.bg)

Григор Димитров отново преклони глава пред Роджър Федерер

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров допусна шеста загуба и първа на трева от легендата Роджър Федерер в 1/8-финален двубой на турнира от Големия шлем "Уимбълдън" в Лондон. Двубоят не предложи очакваното зрелище, тъй като 26-годишният българин не успя да се противопостави на своя съперник и загуби в три сета с 4:6, 2:6, 4:6, като допусна пет пробива в мача срещу само един на своя сметка.

Първи сет

Григор спечели, макар и трудно подаването си, след което Федерер стори същото и на своя сервис. Григор дръпна с 40:0 в третия гейм, но опитният швейцарец намали на 40:30 преди да изпрати топката в аут и българинът поведе с 2:1. Федерер поведе набързо в четвъртия гейм, Григор намали, но швейцарецът затвори гейма. Петият гейм започна с точка за Федерер, но Григор си върна бързо инициативата с топка по правата, след което Федерер прати топката в аут. Последва нова грешка на Федерер и Григор се приближи до победа в гейма, което стана факт с чудесен уинър по правата.

Шестият гейм отново започна убедително за Федерер, който поведе с 30:0,след което Григор прати топката в аут, а швейцареца завърши набързо започнатото и изравни за 3:3. Димитров предизвика аплодисментите на публиката с ефектна точка в началото на седмия гейм, слез което Роджър изстреля топката като ракета в аут, а Григор се приближи на точка от гейма. Негова грешка отдалечи неизбежното, но крайна сметка с перфектно воле постигна своето.

В осмия гейм се повтори познатата история. Федерер поведе, Григор намали, но швейцарецът завърши мощно и спечели своя гейм. Сервисът на Григор отново затрудни Федерер, който изстреля топката в трибуните. Късметът го покри за 15:15, тъй като топката напусна със сантиметри полето, но в следващия гейм българинът беше по-прецизен и дръпна с 30:15. Мрежата доведе до ново равенство, което приближи швейцареца до първи пробив в мача. Григор спаси първата възможност, но след това прати топката в аут и Федерер получи втори шанс.

Грешка на Роджър доведе до ново равенство, след което той отново сбърка и българинът получи предимство. Григор прати топката в аут с удар по диагонала, но отново сантиметри извън корта го разделиха от победа в гейма. В следващото продължително разиграване нова грешка на Димитров доведе до трета възможност за пробив на швейцареца, който този път не го пропусна и поведе с 5:4.

В решителния десети гейм Федерер демонстрира огромната си класа и не остави никакъв шанс за българина да върне пробива и така спечели първия сет с 6:4.

Втори сет

Григор започна с гейм на нула, но съперникът му "върна" жестта като търсеше игра сервис-мрежа. Последва нова размяна на геймове, като Григор може да съжалява, че не постави под повече напрежение швейцареца в четвъртия. В петия гейм Федерер поведе след мрежа на Григор от форхенд, което беше пета двойна грешка на българина в мача, след което Димитров изравни, но позволи на Федерер да постигне втори пробив и да поведе в мача. Шестият гейм започна обещаващо за Григор, но завърши с успех за Федерер, който поведе с 4:2. Григор дръпна с 30:15 в седмия гейм, но допусна изравняване след грешка и топка в аут. Това позволи на Федерер да стигне до трети пробив в мача и да се доближи до спечелването на втория сет.

Федекс беше на път да опровергае прозвището си в осмия гейм, след като позволи на Григор да намали от 40:0 до 40:30, но българинът сбърка и така сетът отиде на сметката на Федерер.

Трети сет

Изправен до стената, Григор започна много концентрирано в третия сет и взе гейма на нула. Федерер сбърка в началото на своя сервис гейм, след което безкомпромисно взе четири поредни точки и изравни. Сервис геймът на Григор се получи доста оспорван, стигна се до равенство, но българинът показа своя дух и успя да спечели подаването си. Федерер продължи да държи нивото си на концентрация много високо, а началните му удари бяха на обичайното високо ниво и той с лекота излавни. В следващия гейм швейцарецът постигна пробив. При 15:40 Федерер показа запазената си марка – бекхенд уинър по правата през високата част на мрежата, а после докара и точките до дюс. В следващата точка Димитров сбърка лесен форхенд на празен корт, но с ас отрази брейкбола. Димитров се изправи пред нов брейкбол, на който бекхендът му се оказа прекалено дълъг.
Федерер спечели подаването си и поведе с 4:2, след което Григор показа признаци на съпротива, но лицата на хората от щаба му не изглеждаха никак оптимистично настроени. Блясъкът в очите им се върна след спечеления сервис гейм на Григор и първи постигна от него пробив в мача за 4:4, като камерите показаха ликуващите му родители в ложата. Деветият гейм започна с оспорване на Федерер, което се оказа погрешно. Швейцарецът смени и ракетата си.

Федерер стигна до две възможности за пробив. Григор отрази първата, но след това прати топката в аут и така швейцарецът постигна петия си пробив в мача, за да поведе с 5:4, след което сервира за победата.

Швейцарецът не допусна грешка в подаването и се класира за 1/4-финалите. За Григор остава съжалението, че отново не успя да се противопостави на своя идол.

ГЛЕДАЙТЕ ТУК 1

ГЛЕДАЙТЕ ТУК 2

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване