07/10/17 04:13
(http://www.klassa.bg/)

Два нови вируса атакуват мобилните телефони на руските граждани

 Анализаторите са открили два нови вируса за смартфони, работещи с операционната система „Андроид“, пише руският вестник „Российскя газета“. Първият краде пари от банковите сметки на гражданите, а вторият незабелязано одобрява платени услуги. С всяка година вирусите за мобилни устройства стават все повече, подчертават експертите. 
Системата за ранно откриване на компанията Group-IB, занимаваща се с предотвратяване и разследване на киберпрестъпления, миналата седмица е регистрирала активното разпространение на вируса. Много от използващите телефони с „Андроид“ са получили съобщение от абонат от своите контакти. В началото вирусът използва име от списъка с контактите на заразения мобилен апарат. 
В самото съобщение се предлага да се посети определена интернет страница. В процеса на инсталация вирусът иска права на администратор, за да има пълен достъп до устройството. След инсталацията вирусът изцяло заменя стандартното приложение за преглеждане на съобщения. 
„Попадайки на устройството, вредоносната програма се разпраща по списъка с абонатите на жертвата“, разясниха от Group-IB, допълвайки, че паралелно с това вирусът разбира баланса по сметката на жертвата и прехвърля пари към сметките на киберпрестъпниците. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване