07/11/17 13:09
(http://www.clubz.bg/)

Министри за НДК – има загуби и нарушения, няма бизнес план

Двама министри – бивши принципали на “Националния дворец на културата – Конгресен център” АД – Томислав Дончев и Лиляна Павлова, разказаха за открити във времето нарушения и лоши практики в управлението на Двореца досега. От техните обяснения не стана ясно защо ръководството на НДК е сменено чак сега, след като проблемите в управлението  - съмнения в провеждането на обществените поръчки, липса на бизнес план и план за оздравяване на дружеството - са от две години.

Изложението на Дончев и Павлова бе на заседанието на временната комисия в парламента, която разследва как се е управлявало НДК. Любопитно бе това, че името на доскоршния шеф на НДК Мирослав Боршош не бе споменато. Не бяха споменати и имена на други членове на управата на НДК.

Първи с изложението си започна Томислав Дончев, който бе принципал около година и половина – до края на мандата на “Борисов 2”. Вицепремиерът призна, че две години поред дружеството е на загуба в рамките на около 9 млн. лв. годишно. Министърът е искал няколко пъти от бившето ръководство на НДК бизнес план за развитие на дружеството, но такъв, по думите му, така и не е предоставен.

“Четири пъти през 2016 г. съм изисквал от ръководството бизнес план с мерки за стабилизиране на дружеството. Такъв не ми беше предоставен, само устни пояснения”, заяви Дончев. 

По думите му обясненията на ръководството, предоставени устно, не били съвсем задоволителни. През април 2016 г. е имало опит дружеството да стартира поръчка за ремонт, но тя е прекратена, защото не е била в пълномощията на работната група по подготовката за председателството.

"На 21 юли работната група е излязла с  протокол -  съгласуван е проектът за документация за обществена поръчка, идеен проект и финансиране от 18 милиона лева. На базата на това Министерският съвет увеличава дружеството на капитала”, обясни Дончев.

Той призна, че е имал спор с ръководството на НДК за това кои пространства в Двореца да се ремонтират и кои – не. 

Лиляна Павлова, която бе доскоро принципал и уволни изпълнителния директор Мирослав Боршош (той бе възстановен по настояване на Бойко Борисов, но после сам подаде оставка), обяви, че в дружеството са открити множество нарушения по няколко направления по поискани проверки. Две от тях са завършили – това са външен одит на дружеството и проверка на трите обществени поръчки, проведени от НДК – за строителство и монтаж, за оборудване на сградата за нужните на Председателството и за строителен контрол.

“Изисках актуален бизнес план и инвестиционен план, както и оздравителния план на дружеството, което е на загуба от 3 милиона лева от началото на годината. До датата, на която бях принципал на дружеството, такова не ми беше дадено”, обяви Павлова.

Оказа се, по думите й, че  дружеството не е имало нито вътрешни правила, нито график за обществените поръчки, обяви Павлова. По думите на министърката външният одит и проверките на обществените поръчки са стигнали до заключения за нарушения, а проверките на Гравния инспекторат на МС и на АДФИ още не са приключили.

Павлова обясни още, че са открити нарушения при възлагането на обществени поръчки, но договорите за изпълнение вече са сключени и се изпълняват. 

“Ако някой е допуснал нарушения в самите процедури, това не значи, че договорите са незаконни”, обясни обаче министърката.

В поръчката за ремонт не са били внесени идеен проект и документи за строителни разрешения, където са нужни, имало и закъснения по графика. 

Очаквайте подробности!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване