07/11/17 07:37
(http://www.clubz.bg/)

Рухна една от големите банки в Русия

Руската Централна банка въведе за 6 месеца администрация в банка "Югра", предаде АФП.

Тя е една от 30-те най-големи по размер на активите банки. Тя влиза в Топ-20 по размер на привлечени средства от населението.

Наложен е мораториум върху удовлетворяване исковете на кредиторите на "Югра" във връзка с нестабилното й финансово положение.

Това може да стане най-големият случай на гарантиране на институция в историята на руския банков сектор, отбелязва в."Ведомости". Към 1 юни в "Югра" е имало 181,3 милиарда рубли (близо 2,7 милиарда евро).

Малко по-късно зам.-председателят на Централната банка Василий Поздишев обяви, че застрахователната отговорност на ЦБ и фонда за гарантиране на влоговете достига 170 милиарда рубли (2,48 милиарда евро).

"През последните месеци имаше признаци, че отчетите, които ни предоставяше "Югра", са недостоверни", каза още Поздишев.

Имало и сигнали за възможно изнасяне на средства и манипулации с депозити. От април 2016 г. "Югра" е в ограничителен режим за привличане на средства от физически лица. За да заобиколи бариерата обаче, ръководството е правело някои вложители акционери с по една акция.

"Банка "Югра" отчиташе, че създава резерви, а всъщност ги разформироваше. Правеха се и сделки с финансови инструменти, от които се отчитаха сериозни приходи, но се съмняваме, че това са само технически операции, допълни Поздишев.

"Югра" преживя главоломен възход. Само за три години от 272-о място по размер на активите попадна в Топ-35. Това се случи през 2015 г.

Тогава банката формално бе собственост на 12 физически лица. Запознати с банковия сектор обаче твърдят, че фактически става дума за Юрий и Алексей Хотини. След няколко предупреждения от ЦБ за въвеждане на ред в акционерната структура най-накрая през януари 2016 г. Алексей Хотин се появи като акционер и сега той контролира мажоритарен дял чрез швейцарската Radamant Financial AG. От два месеца насам ЦБ е предупреждавала "Югра", че трябва бързо да попълни капитала си с до 50 милиарда рубли (772 милиона евро), но това не е направено.

Публикувана на 07/11/17 07:37 http://clubz.bg/56056-ruhna_edna_ot_golemite_banki_v_rusiq

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване