07/12/17 14:31
(http://offnews.bg)

Акцентите на българското председателство: Миграция, правосъдие, заетост

Министерският съвет одобри проекта на програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Като председател страната ни ще отправи три послания, съобщават от правителствената пресслужба:

Консенсус – с фокус сигурността, превенцията на радикализация, миграцията, правосъдието, бъдещето на Западните Балкани и устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморски регион;

Конкурентоспособност – с фокус Единен пазар, подкрепа на предприемачеството, малките и средни предприятия и стартиращите фирми, постигане на икономически растеж и създаване на работни места, задълбочаване на Икономическия и паричен съюз, устойчива околна среда, ефективен Енергиен съюз;

Кохезия – с фокус новата Многогодишна финансова рамка, инвестиции в растеж и заетост, бъдещето на Кохезионната политика след 2020 г. и Европейските структурни и инвестиционни фондове, опростяване и модернизиране на Общата селскостопанска политика и културно наследство.

Правителството възложи на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. да представи проекта на програма в Парламента, да координира с Генералния секретариат на Съвета на ЕС списъка с досиета в края на Естонското председателство, които ще бъдат част от Програмата на България.

До края на декември тази година окончателния текст на Програмата трябва да бъде внесен в Министерския съвет.

В същото време стана ясно, че едва 17 от общо 57 мерки от плана за подготовката на председателството са изпълнени.

По-голямата част от обществените поръчки са обявени, а редица мерки са в процес на реализация вследствие на сключени вече договори с избрани изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки.

В рамките на раздел VІІІ „Приоритети и програма на Председателството”, почти всички мерки са изпълнени. В следващите месеци ще продължи работата по структуриране на Програмата на България за Председателството по формати на Съвета на Европейския съюз. Окончателният текст на Програмата ще бъде предложен за приемане през декември тази година с оглед необходимостта да бъдат отчетени постигнатите резултати по време на Естонското председателство, уточняват от правителствената пресслужба.

В оставащите до края на годината месеци на изключително интензивен режим на работа ще бъдат мобилизирани усилията на всички органи и институции, включени в процеса на подготовката на Българското председателство, за изпълнение на включените в Плана мерки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване