07/13/17 17:48
(http://www.clubz.bg/)

Борисов: Имаме шанс да заместим напускащата Великобритания. Ще се отвори една дупка...

„Трите народа заедно сме по-силни, защото създаваме такива икономически перспективи за региона, че и другите колеги от Западните Балкани ще имат интерес“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след срещата в Солун с гръцкия си колега Алексис Ципрас и сръбския президент Александър Вучич. 

Премиерът специално акцентира върху значението на жп линиите и транспортите коридори, които да свързват държавите. 

„Не бива да се повтаря моделът на бивша Югославия, а всяка държава от Балканите трябва да има пряк достъп до всяка друга държава на Балканите. Моя мечта е да видя жп линиите и транспортните коридори през нашите страни. Имаме шанс да заместим напускащата ЕС Великобритания. Ще се отвори една дупка, която може да бъде запълнена с една от най-красивите части на света”, отбеляза Борисов. 

Министър-председателят изтъкна необходимостта на Западните Балкани да се даде европейска перспектива и сподели оптимизма си след срещата на лидерите от „Берлинския процес“ в Триест, където е бил заявен ясен ангажимент по въпроса. 

„С Алексис (б.р. гръцкия премиер Ципрас) си обещахме да направим максималното, което зависи от нашите две държави, нашите приятели от Сърбия да отидат, където им е мястото. Не държим да се знае годината, но особено младите поколения трябва да имат перспектива, за да може политиците да направят всичко, което се изисква от тях, за да осигурят на народите си просперитет“, допълни премиерът Борисов. 

Колегата му „Алексис“ също определи днешната тристранна среща като изключително важна за региона. 

„Рискът от дестабилизация заради етнически и политически конфронтации, нарастването на ислямизма, последиците от мигрантските потоци са проблеми и ние всички искаме да работим в диалог за мира и стабилността на Балканите“, подчерта гръцкият министър-председател. 

Той изрази подкрепа за европейската перспектива на Сърбия и изтъкна волята на сръбската страна да изпълнява всички условия. 

Според гръцкия премиер сигурността на Европа минава през Балканите и заяви, че Европейската комисия оценява усилията на сръбската страна в тази посока. 

Ципрас посочи още, че продължава укрепването на диалога по инфраструктурните и енергийни проекти между трите държави, по чиято реализация се работи активно.

Президентът Александър Вучич благодари за подкрепата за Сърбия в европейския й курс. Той изрази готовност страната му да участва в проекти от икономически интерес за региона, така че хората и бизнесът да бъдат улеснени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване