07/13/17 10:43
(http://www.klassa.bg/)

Вивиан Лий: Животът е прекалено кратък, за да работим толкова упорито

 На тази дата преди 50 години голямата актриса и красавица Вивиан Лий си отива от този свят.

 

 

Щом чуем името Вивиан Лий неизменно в главата ни изниква образът на Скарлет О’Хара от незабравимата класика „Отнесени от вихъра“. И както в легендарната екранизация по романа на Маргарет Мичъл, така и животът на британската актриса е изпълнен с много динамика и бурни емоции.

 

 

Вивиан Мари Хартли е родена на 5 ноември 1913 г. в далечната Индия, по това време британска колония. Още от съвсем малка нейното желание е да играе на сцената. Цялото й семейство застава безусловно зад тази мечта. Започва да учи в академията за театрални изкуства в Лондон, но малко след като се омъжва за адвокатът Хърбърт Холман, спира следването си.

 

 

Въпреки това тя не престава да мисли за сцената. Получава предложение от свои приятелки да играе във филм, който всъщност става и дебютът й в киното.

 

 

 

 

Срещата й с актьора Лорънс Оливие по време на снимките на "Пожар над Англия", в който и двамата играят, преобръща целия й живот. Между тях започва страстна любов, Вивиан напуска тогавашния си съпруг и се жени за Оливие.

 

 

Безспорно най-важната година е 1939 г., когато идва ред на ролята, който я превръща в световна звезда - Скарлет О'Хара. И актрисата сама си я извоюва. Щом прочита „Отнесени от вихъра“ тя се свързва с агента си за прослушването за екранизацията на романа. И успява да пребори страшната конкуренция.

 

 

Въпреки че всички погледи са към нея Вивиан споделя: “Аз не съм филмова звезда, аз съм актриса. Да бъдеш филмова звезда означава да имаш живот, изпълнен с лъжа и фалшива слава. Актрисите са на върха дълго време и за тях винаги има прекрасни роли”. За ролята си в "Отнесени от вихъра" получава Оскар.

 

 

 

 

В рамките на 30 години тя участва само в 20 филмови и телевизионни продукции, но въпреки това с разнообразни и запомнящи се роли- от героините на Ноел Кауърд и Джордж Бърнард Шоу до шекспировите Офелия, Клеопатра, Жулиета и Лейди Макбет.

 

 

Последният голям успех на актрисата на големия екран е екранизацията на постановката „Трамвай „Желание“ (1951) по Тенеси Уилямс, с участието и на Марлон Брандо. За ролята на Бланш Дюбоа Лий получава втория си "Оскар" за най-добра главна женска роля.

 

 

За съжаление успехът във филмовата й кариера е засенчен от болестта, която й откриват. С всеки изминал ден нещата се влошават и тя почти загубва разсъдъка си. Въпреки голямата любов на Оливие и Вивиан, в живота на актьора се появява нова жена. Двамата се развеждат. Състоянието на Лий все повече се усложнява и на 8 юли 1967 г. тя издъхва в дома си.

 

 

Представяме ви няколко цитата на незабравимата актриса и красавица Вивиан Лий:

 

 

„Да играеш в комедията е по-трудно, отколкото в трагедия. Смятам, че е по-лесно да накараш хората да плачат, отколкото да се смеят.”

 

 

"Обикновено мъжете се разочароват, когато разберат, че жената има мозък."

 

 

„Животът е прекалено кратък, за да работим толкова упорито.”

 

 

„Каква щастливка беше Ева Перон. Тя умря на 32. А аз вече съм на 45.”

 

 

„Колебая се между щастието и тъгата и плача често. Аз съм смесица от решителността на майка ми и оптимизма на баща ми. Аз съм леко морална и свободомислеща и винаги казвам каквото мисля.”

 

 

„Аз не съм филмова звезда, аз съм актриса. Животът на филмовата звезда е толкова фалшив – живееш за фалшиви ценности и за публичност.”

 

 

"Понякога ме е страх от истината в репликите, които казвам. Но страхът никога не бива да бъде показан." 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване