07/14/17 17:07
(http://www.klassa.bg/)

Говори като Уорън Бъфет, за да те чуят

 Уорън Бъфет е един от най-успешните предприемачи в света. Той стои зад холдинга Berkshire Hathaway. Бъфет има една практика. Той всяка година пише писмо до инвеститорите на компанията, в което анализира събитията през последната година и логичните практики, които трябва да се приложат според него. Езикът, който предприемачът използва е толкова разбираем, че е достъпен и за широката публика, която няма общо нито с компанията, нито е запозната с някои от важните събития в сферата на инвестициите.

Писмата на Бъфет са написани така, че да предизвикат интереса на анализаторите и са достъпни и остроумни. Темите са интересни. Harvard Business Review са извели правилата, които допринасят за ефективната комуникация. Те разкриват какво прави речите на предприемача, толкова ефикасни и как той успява да предизвика интерес у публиката.

1. Показвайте честност
„През изминалата година допуснах грешка в стратегията си за инвестиционните ходове, която доведе до болезнени резултати. Допуснах грешки и поради бездействие. Трябваше да променя стратегията си още при първите индикации, че нещо не е наред.”, това пише Бъфет в доклада си от 2008г. за кризата. Това, че той не крие своите грешки кара публиката да вярва на всичко, което той ще каже след това, защото е очевидно, че той не крие нищо.

2. Обяснете цифрите
Разбира се, Бъфет използва много цифри в своите доклади, но винаги дава обяснение какво значат те и как са допринесли за компанията. Никога не оставяйте голи цифри, които просто запълват място.

3. Ползвайте метафори
„Много инвеститори приличаха на окървавени и объркани птици, погрешка използвани вместо топче за бадминтон. Ако бяхме в покер игра, Федералният резерв и Министерството на финансите щяха да са с „всичко вътре” към края на годината.”, пише Уорън Бъфет отново в доклада си през 2008г. Този начин за обяснение на гледната точка е много по-разбираем и освен това е по-забавен от сложните термини.

4. Внесете познати факти
След всички обяснения за икономическата криза през 2008г., Бъфет бърза да успокои „Не забравяйте, че сме преживели и по-лоши неща. Само за век Америка е преминала през рецесии, войни, инфлация и Голямата депресия. Недостиг на предизвикателства не е имало. Сравнете сегашния момент с миналите столетия, когато хората едва са преживявали. Макар и трудно системата е проработила.”, казва Бъфет.

Ако искате докладите и речите Ви да са ефикасни, опитайте се да придобиете тези характеристики на комуникацията. Направете финансовите отчети разбираеми и по-възможност по-интересни. Ако един от най-великите хора на планетата може да направи сложните термини интересни, защо ние да не можем да направим една презентация по-достъпна?

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване