07/14/17 17:12
(http://www.klassa.bg/)

Цветна психология

 Цветовете предизвикват различни чувства и емоции у човека и това е всеизвестен факт. Много търговци използват тази психология, за да Ви предразположат към покупка.


93% от покупките, които правим се базират на това, което виждаме и как то ни влияе.
80% от хората свързват даден цвят с марка.
84,7% взимат в предвид цвета на дадена стока, преди да я купят.

Знаете ли защо Макдоналдс и KFC залагат на червеното в интериора си? Защото червеният цвят предизвиква апетит. Синьото, пък, е предпочитан цвят в коорпорациите, собственост на мъже. И това няма нищо общо с първата мисъл, която протича в мозъка Ви. Синьото е цвят, който предизвиква продуктивност.

Как влияят основните цветове на мозъка ни?

Синьо: Както вече споменахме, този цвят е предпочитан от мъжете. Той се свързва със спокойствие, сигурност и производителност. Това е предпочитан цвят за работното място. Много банки също използват синия цвят в помещенията, където клиентите имат достъп, защото предизвиква чувство, че можеш да се довериш.

Жълто: Вероятно всички свързваме жълтото с веселие и смях, но това е единственият цвят, който кара бебетата да плачат и води до преумора на очите. Ако сте решили да внесете този цвят в дома или офиса си, избирайте малки аксесоари, които не се набиват много на очи и в по-убити нюанси.

Червено: Това е цветът, който най-бързо привлича вниманието. Предизвиква апетит и се свързва с любов и страст. Някои проучвания твърдят, че червеният цвят влияе негативно на взимането на решения и концентрацията, защото създава чувство за опасност.

С какво свързваме вторичните и третичните цветове?

Бяло: Обикновено се свързва с чистота и невинност. Малки пространства, в които се набляга не белия цвят, изглеждат много по-големи и просторни.

Розово: Предизвиква любов и спокойствие. Подходящ е за спални и места за почивка. Светлите тоново се свързват с младост и романтика, докато по-тъмните нюанси предизвикват добро настроение, вълнение и енергичност.

Зелен: Това е успокояващ цвят. Свързва се със здраве и пари. По-тъмните тоново предизвикват изобилие, а по-светлите успокояват тялото и ума. Хора, които работят в среда, декорирана в зелено, боледуват много по-рядко.

Оранжево: Предизвиква радост и емоции. Свързва се с вълнуващите мигове и забавни моменти.

Лилаво: Царе и лидери предпочитат лилави одежди, защото това е цвета, който предизвиква усещане за успех и мъдрост.

Как рекламите влияят на цветната ни психика?
 

В продължение на векове зеленото се е свързвало с плодородие. До ден днешен подаръците, които са в зелено се приемат като сексуален намек.

Розовото се позлва от марки и брандове, които са насочени към женската аудитория. Фондациите за превенция на рак на гърдата ползват розово в своите кампании.

Prada, Chanel и Michael Kors използват сребърно, златно, бяло и черно в своите реклами и в логата си, защото тези цветове предизвикват усещане за лукс.

Синьото се ползва от компании, които искат да предадат коорпоративно послание. Такива марки са Forbes, AT & T и Volkswagen.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване