07/15/17 18:59
(http://www.clubz.bg/)

Ъглен каза "не" на каменна кариера до селото

След Трън, и село Ъглен започна да пише история с първия си местен референдум.

Каменна кариера в близост до село Ъглен няма да има. Това е решението на жителите на селото край Луковит на проведеното днес допитване. Според предварителните резултати избирателната активност е била 66%, което прави резултатите от вота валидни.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 % от жителите с избирателни права.

От общо 447 бюлетини, открити в урните, не е имало нито една в подкрепа на откриването на каменната кариера, каквото инвестниционно намерение имаше.

Точно 438 са бюлетините с отговор "Не" на въпроса трябва ли да има кариера, а 9 са недействителните гласове, съобщи кметицата на селото Таня Гетова, цитирана от "Фокус". По думите ѝ изборният ден е протекъл нормално и без сигнали за нарушения и е приключил точно в 19 часа, както е по закон.

До референдума се стигна по решение на Общинския съвет в Луковит след жалба от граждани от Инициативния комитет в Ъглен, в която са описани притесненията на местните хора от негативното въздействие, което може да окаже разкриването на кариерата върху водоснабдяването и инфраструктурата на селото, природата и здравето им.

Само преди месец на местен референдум в Трън местните жители казаха "не" за разкриване на мина за златодобив в района. И там активнотта бе над нужните по закон 40% от жителите на града с избирателни права. 93% от трънчани отхвърлиха инвестиционното намерение, отново предимно заради притеснения за здравето на населението.

Публикувана на 07/15/17 18:59 http://clubz.bg/56240-yglen_kaza_ne_na_kamenna_kariera_do_seloto

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване