07/18/17 09:36
(http://www.clubz.bg/)

САЩ издават 15 000 допълнителни визи за сезонни работници

САЩ осигуряват 15 000 допълнителни визи за сезонни работници, съобщи Ройтерс.

В изявлението на Департамента за вътрешната сигурност на САЩ се пояснява, че целта е да се помогне на американския бизнес да се справи с липсата на кадри за сезонен труд.

"Като доказателство за желанието на администрацията да подкрепи бизнеса, департаментът разрешава вдигането на определената от Конгреса горна граница", се казва в изявлението на секретаря по вътрешна сигурност Джон Кели. 

Конгресът определя максималния брой сезонни визи, който тази фискална година е 66 000. През май депутатите дават на Кели правомощия да одобри до 70 000 допълнителни временни визи.

Няма достатъчно квалифицирани и желаещи американци за някои видове сезонен труд, коментират държавни служители и представители на частния сектор. Идаването на допълнителни временни визи е поискано от работодателите, които изпитват недостиг на кадри.

Защитниците на по-строги ограничения на имиграцията критикуват решението на кабинета за отпускане на допълнителни визи и изтъкват, че американските работници трябва да получават възможност за работа, вместо тя да им бъде отнемана от чужденци.

Президентът Доналд Тръмп многократно заявява, че подкрепя американските работници и обяви седмица под надслов "Произведено в Америка" в Белия дом:

"Ще защитим нашите компании и най-вече нашите работници. Очевидно е време за нова политика, определена от две прости правила: Ще купуваме американски стоки и ще наемаме американци", заяви той.

Тръмп, който като бизнес магнат разчита на сезонни работници в своите хотели, обещава още по време на предизборната си кампания, че ще се бори за правата на американските работници. 

Голф клубовете на Тръмп във Флорида обаче са наемали нископлатени чужестранни работници за временна работа. Модната линия на дъщерята на президента Иванка се произвежда в чуждестранни фабрики в Бангладеш, Индонезия и Китай, които използват нископлатения труд на местните хора, разкри "Вашингтон пост" преди време.

Рой Бек, президент на организацията "NumbersUSA", която подкрепя строгия контрол върху миграцията, също коментира издаването на допълнителни визи:

"Решението заплашва да обърне тенденцията, отчетена в доклади в цялата страна, работодателите да полагат допълнителни усилия за наемане на безработни американци за нискоквалифицирана работа."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване