07/18/17 09:52
(http://www.clubz.bg/)

Сепаратисти обявиха държава Малорусия със столица Донецк

СВЯТ александър захарченко 1 бгнес

Две проруски сепаратистки републики в Украйна обявиха обединение помежду си и създаването на нова държава, наречена Малорусия, предаде РИА Новости.

Това обяви лидерът на Донецката народна република (ДНР) Александър Захарченко. ДНР се обединява с Луганската народна република (ЛНР) и столицата на новосъздадената страна става Донецк. Думата "Украйна" изобщо не се споменава. Киев ще има специална роля, а на всички украинци е предложено да се присъединят към Малоросия с цел да бъде сложен край на войната.

Ето цитат от конституционния акт:

"Ние, представителите на регионите на бивша Украйна (с изключение на Крим), обявяваме учредяването на нова държава, която се явява правоприемник на Украйна. Ние се съгласяваме, че новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото название "Украйна" се дискредитира."

Актът бе огласен пред делегати на регионите днес в Донецк.

Предвижда се Малорусия да бъде федерална държава с широка автономия. Под контрола на централните органи трябва да останат въпросите на федералния буджет, армията и спецслужбите.

Столица на Малорусия става Донецк, а Киев остава историко-културен център без статута на столичен град.

"За държавен флаг на Малорусия се признава флагът на Богдан Хмелницки. Изхождаме от това, че ДНР заедно с ЛНР остават единствените територии на Украйна, без да се брои Крим, на които е съхранена законната власт", заяви Захарченко.

(Богдан Хмелницки е хетман на запорожките казаци в Украйна. След оглавено от него въстание срещу полската власт през 1648 г. Украйна става част от Руската империя - б.р.)

Флагът на Богдан Хмелницки ще бъде знамето на новата държава. Инициалите на него означават "Богдан Хмелницки - Хетман на на Негова Кралска Милост Войската Запорожка". Снимка Уикипедия

Същевременно лидерът на ДНР предложи в новата държава да бъде въведено за три години извънредно положение с цел избягване на хаоса. За този период според него трябва да бъде забранена дейността на всякакви партии и да започнат разследвания с привличане на международната общност за престъпленията в Одеса, на киевския Майдан и в Донбас.

Конституционният акт бил одобрен единодушно от всички делегати, твърдят присъствали, цитирани от донецката агенция ДАН. 

Ръководството на ДНР не смята създаването на Малорусия за противоречащо на Минските споразумения за Украйна. Това отбеляза вицепремиерът на "народната република" Александър Тимофеев.

В същото време той предупреди, че ръководството на ДНР е готово за военен път за решаване на проблемите, ако мирният не проработи.

Захарченко е "кукла на Кремъл", обяви от Грузия Петро Порошенко. Украинският президент е на посещение в бившата съветска република. Захарченко само прилага посланията от Русия, добави той.

Проектът „Новорусия“ е погребан. Украйна ще възстанови суверенитета си над Донбас и Крим“, заяви още държавният глава на Украйна.

В началото бе Новору̀сия 

Сепаратистките лидери в Донецк и Луганск споменаха неведнъж за държава на име Новорусия, включително в интервюта за Клуб Z. Така те наричат района, в който се намират ДНР и ЛНР. Сепаратистите твърдяха, че "засега не става дума за обединение на Новорусия с Русия, но че тези райони със сигурност никога повече няма да бъдат част от Украйна".

Идеята възникна още в началото на конфликта в Донбас. И по всичко личеше, че това става с благословията на Русия.

В края на 2014 г. обаче стана ясно, че Кремъл загърбва тази идея. И предпочита да "набута" Донбас обратно под контрола на Киев при условия за доста голяма автономия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване