07/18/17 10:00
(http://www.clubz.bg/)

Шулц: Германската вноска в бюджета на ЕС - срещу преразпределяне не бежанци

Мартин Шулц. Снимка БГНЕС

Кандидатът на германските социалдемократи за канцлер Мартин Шулц обеща днес да обвърже вноските на страната си в бюджета на ЕС със "справедливото" преразпределяне на бежанци между държавите-членки.

"Средиземно море не бива да става масов гроб", написа бившият председател на Европейския парламент в туитър. "Бежанците трябва справедливо да се разпределят в ЕС. Ще направя германските плащания за ЕС зависими от това".

Германия, най-голямата икономика на ЕС, е и най-голямата нетна вносителка на приходи в неговия бюджет - 21,59 %.

В предизборните сондажи социалдемократите са втори с 25 % от електоралните предпочитания след 36,5% за дясноцентристката коалиция на канцлерката Ангела Меркел, която ще се бори за четвърти четиригодишен мандат през септември.

Междувременно интернет платформата EU Observer съобщи, че Италия вероятно ще се натъкне на юридическа блокада, ако приложи плановете си да издава временни визи на мигрантите да пътуват в ЕС.

Според британския "Таймс" правителството в Рим иска да се позове зацелта на европейска директива, която може да бъде активирана, само ако държавите-членки се съгласят с квалифицирано мнозинство в Съвета на министрите възоснова на предложение от Европейската комисия.

Нито едното, нито другото е вероятно да се случи според EU Observer.
 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване