07/19/17 09:10
(http://www.clubz.bg/)

Борисов за Брекзит: Като православни знаем, че Господ на силните дава изпитания

ПОЛИТИКА Бойко Борисов(15)

Огромно напрежение се усеща при преговорите за Брекзит с Борис Джонсън и Тереза Мей. Това заяви премиерът Бойко Борисов днес по време на годишната среща на посланиците на България по света. Сбирката бе в Централния военен клуб в София.

"Като при развод на среща на двете фамилии. Не съм си го представял, но основа цел за нас е да запазим правата на българите, които са там и сме говорили с Борис Джонсън и Тереза Мей. Оттам нататък като при развод става въпрос за пари. Дано не съм лош пророк, но са много пари и мисля, че няма да се разберат", отбеляза премиерът.

Според него "най-кривата и напрегната" част от преговорите ще бъде именно по време на българското председателство.

"Като православни християни знаем, че Господ на силните дава изпитания."

Борисов коментира и плановете за новия газов хъб "Балкан", който определени като "разковничето на ЕС".

"Изпълнява абсолютно всички изисквания на ЕС, ние бяхме най-лоялният член на ЕС, дори понякога до глупост, защото когато спряхме "Южен поток" всички ни притиснаха - и Путин, и Лавров. А Италия, Гърция и Турция подписаха "Посейдон". А ние "Набуко", който беше изгоден за нас беше хвърлен в канала, а никой не обясни защо", отбеляза той.

Премиерът разясни отново защо България прави хъб:

"Защото имаме най-добрата газопреносна система. 80% от всички компресори на Балканите са у нас, и всички са американски, най-добрите, реверсивни, във всяка посока. Утре може и за Украйна да изнасяме, ако се наложи."

И отбеляза, че е видно, че щом тръгне "Турски поток", газовият поток през България спира и 5-6 млрд. инвестиции в газопреносна система отиват на вятъра.

"Затова съм благодарен, че Брюксел разбра, че трябва да се направи "Балкан", за да си взимаме транзитните такси и съм го заявил публично пред колегите на Европейския съвет. Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех“, добави той.

Премиерът коментира и ситуацията в Турция, и напрежението между Ердоган и ЕС, като добави дежурното - "не можем да се месим в политиката на чужди държави".

"Политическите елити в страните, които са кандидат-членки за ЕС, трябва да намерят необходимия сговор и толерантност помежду си и да не пречат на своите държави да вървят напред. За България споразумението с Турция за бежанците говори много добре, днес на оперативката с вътрешня министър, докладът показва, че има нула натиск на границата ни."

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване