07/19/17 13:10
(http://www.clubz.bg/)

Рокади в турския кабинет. Икономическият екип остава

СВЯТ бинали йълдъръм

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви днес ограничени рокади в кабинета, предаде Ройтерс.

Сменени бяха 4-ма от общо петимата вицепремиери. Икономическият екип обаче се запазва.

На постовете си остават 15 министри, каза Йълдъръм пред репортери след ненасрочена предварително среща с президента Реджеп Ердоган. Назначени са петима нови министри, а шестима сменят ресорите си.

Единственият вицепремиер, който остава на поста си, е Мехмет Шимшек. Той е силно уважаван от инвеститорите. Остават също министрите Наджи Агбал на финансите, Нихат Зейбекджи на икономиката, Бюлент Тюфенкджи на търговията и митниците и Лютфи Елван на развитието.

"Оставането на Шимшек като единствен вицепремиер, отговарящ за икономиката, е положително, той като е знак, че структурните реформи могат да продължат да бъдат в дневния ред", заяви Йозгюр Алтуг от BGC Partners.

Турската лира за кратко понижи курса си до 3,5322 за 1 долар след обявяването на рокадите. Но бързо се върна на предишното си ниво около 3,5259.

Поста си запазва и външният министър Мевлют Чавушоглу. Остава и министърът на енергетиката Берат Албайрак, който е зет на президента Ердоган.

Досегашният вицепремиер и правителствен говорител Нуман Куртулмуш поема туризма.

Рокадите в турския кабинет бяха очаквани от май, когато Ердоган си върна лидерството на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Това стана след референдума на 16 април, който ме даде големи нови правомощия. Промените се очакваха на фона на приближаващите президентски и парламентарни избори през 2019 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване