07/20/17 14:13
(http://offnews.bg)

Прокурорът по КТБ заговори като Борисов: С тези пари можеха да се построят магистрали

С тези пари можеше да се превъоръжи армията ни и да се построят всички магистрали. Така прокурорът по делото КТБ Иван Гешев коментира случая, който определи като най-голямата стопанска и обществена „финансова измама“, случвала се в новата ни българска история (измерима с проценти от БВП)".

Гешев обясни, че единствено прокуратурата разполага с „най-големия обем информация за случая, с която не разполага никоя държавна структура“. Той обяви делото за „уникално“ и ако го сравнява с други дела, „то е като операция на апандисит и присаждане на глава“. Според него задачата на прокуратурата била сравнима с това с дизелов двигател да се кацне на Луната. „Смятам, че сме кацнали и как ще продължи процесът, предстои да видим“.

Прокурорът посвети част от изказването си, за да "развенчае" "истини, полуистини и откровени лъжи по този случай", лансирани от "удобни медии". Една от тези версии, лансирани от "удобен вестник" с "много удобна теза", че тази банка има много интересни активи. Той обясни, че около 1.5 млрд. лв. са раздадени в пликове, чувалчета, а около 1.5 млрд. лв. са закупени активи, върху които банката няма никакъв контрол, защото са отпускани през кухи дружества. Така срещу кредитите нямало никакво обезпечение. 1.5 - 2 млрд. са разпилени в лоши бизнес вложения. 

Той даде пример с ТВ7 са налети 300 млн. лв., с "което можеха да се платят годишните премии на пенсионерите" - представете си тези 300 млн. каква възвращаемост има.

"Следваща лъжа е, че прокуратурата е срутила банката. Прокуратурата не е извършила претърсвания в офиси на КТБ. Бяха извършени претърсвания в офиси на кухи дружества. Василев е преценил, че в една сграда освен един от двата му лични кабинета следва да се намират офиси на тези кухи дружества и клон на банката, за да се обслужват", обясни Гешев.

По думите му банката е щяла да рухне сама, а а щетите за държавата са щели да бъдат в пъти по-големи. "Дали сме се намесили или не навреме, това е отговор на друг разговор", обясни Гешев. 

Той обясни, че Делян Пеевски не фигурира в обвинителния акт, защото просто нямало връзки с него. "По това дело не сме констатирали, че той е получил пари от КТБ", обясни прокурорът.

"Държавата не спасява пирамиди и е безсмислено да се правят тези разсъждения", така той коментира и кредитирането на друга банка след фалита на КТБ. 

Благодари на главния прокурор Сотир Цацаров, че му е позволил да сформира екип и лично на премиера Бойко Борисов, че е отпуснал средства за експертизата. 

Очаквайте подробности!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване