07/20/17 03:23
(http://www.clubz.bg/)

Тръмп нападна остро главния прокурор на САЩ

Нямаше да назнача Джеф Сешънс за главен прокурор и министър на правосъдието, ако знаех, че той ще оправи само себе си (президентът има предвид в разследването по връзките на хора от неговия екип с руски висши чиновници и намесата на Москва в изборите през миналата година - б.р.), заявява в интервю за "Ню Йорк таймс" Доналд Тръмп. Той очевидно е гневен, че Сешънс се е отказал и не участва в разследването на "руската афера", в която вече беше замесен и сина му Доналд Тръмп-младши заради контакт с руска адвокатка, която му обещала компромат срещу Хилъри Клинтън.

Интервюто е продължило 50 минути, а разпространяването му доведе до поредния скандал на върха на управлението на САЩ.

Забележката към Сешънс е много остра срещу най-високопоставеното юридическо лице в САЩ и доскоро много близък политически съюзник на Тръмп, коментират медиите в Щатите.

"Джеф Сешънс прие работата, влезе в службата, оправи себе си, което честно казано мисля, че е много нечестно спрямо президента", заявява Тръмп в интервюто. "Защо приемаш работата и после се оправяш? Ако искаше да оправи само себе си преди да поеме работата, щях да му кажа: Благодаря Джеф, но няма да те взема. Това е изключително нечестно - и това е най-меката формулировка - спрямо президента", обяснява още държавният глава.

Отначало имаше топли чувства между Тръмп и Сешънс, обаче постепенно над тях надвиснаха облаци. Както е известно главният проукрор беше скрил, че се е срещал с руски представители. Но после стана ясно, че най-малко два пъти се е виждал и разговарял с руския посланик Сергей Кисляк по време на предизборната кампания през миналата година. И се стигна дотам, че той трябваше да дава показания и да се оправдава пред Сенатската комисия, която разследва връзките на екипа на Тръмп с Москва.

Джеф Сешанс положи клетва преди да отговаря на въпроси в Сенатската комисия.

"Джеф Сешънс даде някои лоши отговори. Той отговори на някои прости въпроси и отговорите трябваше да бъдат прости. Но не бяха", подчертава Тръмп в интервюто

Според източници на Си Ен Ен Сешънс нямал намерение да подава оставка след нападките на президента Тръмп. А говорителка на Министерството на правосъдието е отказала да коментира интервюто и атаката срещу Сешънс.

Тръмп заявява, че бившият шеф на ФБР Джеймс Коми му донесъл папка с уж уличаващи го доказателства. 

"Но аз веднага му казах, че това е боклук. И вече не мислех за папката, а за човека. Това е фалшива сделка", разказва президентът.

И добавя:

"Направих на страната чудесна услуга като уволних веднага Коми".

Президентът не изключва възможността Коми да е искал да му оказва натиск с компрометиращите документи.

"Той ги сподели тези неща, защото искаше аз да помисля, че у него има нещо срещу мен", казва Тръмп. "Но това бяха просто измишльотини, нямаше нито една вярна дума, беше просто измама."

Доналд Тръмп категорично заявява, че не е оказвал натиск върху Коми да прекрати разследването срещу неговия бивш съветник по националната сигурност генерал Майкъл Флин.

Както е известно Коми даде показания под клетва пред Сенатската комисия, в която заяви, че Тръмп му е оказал натск да спре разследването. А това се тълкува като "възпрепятстване на правосъдието", което е основание да се иска импийчмънт на държавния глава.

"Показанията му в Конгреса бяха натъпкани с лъжи", отсича президентът в интервюто.

Той говори и за т.нар. втора среща с Путин в Хамбург, за която се разбра вчера и предизвика много коментари, защото не бе огласена. Според медиите разговорът е бил близо час в края на официалната вечеря за лидерите на Г-20.

"Вече идваше времето за десерта и отидох да видя Мелания (по време на вечерята съпругата на Тръмп беше седнала до Путин - б.р.). И когато стигнах поздравих Путин. Говорихме около 15 минути. За разни работи. Беше много интересен разговор. Основно си приказвахме за осиновяване, за осиновяване на деца от Русия", разказва Тръмп пред вестника.

Публикувана на 07/20/17 03:23 http://clubz.bg/56385-trymp_napadna_ostro_glavniq_prokuror_na_sasht

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване