07/24/17 07:05
(http://www.klassa.bg/)

Адвокатите на Цветан Василев получават пари от КТБ да го бранят

 

Ясен Тодоров: Очаква да започнат медийни атаки и срещу съдията по делото

Адвокатите на подсъдимия банкер Цветан Василев, получават пари, „източени през други фирми от КТБ“, за да бранят своя клиент. Това заяви в предаването „Беновска пита“ шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев и наблюдаващ обвинител по мегапроцеса по повод внесеното в съда дело за грабежа на века и защитните пледоарии, които адвокатите на банкера-беглец рецитират по медиите.

„Битката по това дело ще бъде и за умовете на хората“, заяви Гешев като обясни, че целта на защитниците на Василев е да внушат на обществото, че има други виновни за източването на трезора, за да се провлачи делото и накрая да бъде смачкано. Целта на тези активни мероприятия пък била една – виновниците да се отърват от заслуженото възмездие за престъпленията си и спокойно „да си харчат задигнатите от КТБ пари“.

Прокурорът допълни, че хората не бива да забравят, че на адвокатите плаща подсъдимото лице и е нормално, те да бранят неговите интереси, докато на държавното обвинение, се плаща от хазната и затова то е призвано да брани националния интерес.

„Защитниците няма за цел да установяват обективната истина, а само това, което е удобно за клиентите им“, допълни още Гешев и заяви: „Тези, които заработват с медийните си изяви парите, измъкнати от КТБ, няма да ги убеждавам в това какво е свършено по делото“.

„Смятам да огранича коментарите по делото КТБ, защото сега думата има съдът. Няма да споря с адвокатите на Василев, тъй като с тях трябва да се спори в съда, а не по ТВ студията“, заяви още Гешев. Той допълни, че не са верни твърденията на защитниците, че материалите по делото, от които става ясно къде са отивали задигнатите от КТБ пари, не фигурират в делото.

„Отдавам тази неистина на това, че не са се запознали с делото. Ако го бяха прочели, щяха да знаят, че за всеки лист, който се отделя в друго досъдебно производство, остава копие и по това дело“, категоричен бе Гешев.

В същото предаване членът на ВСС Ясен Тодоров пък похвали смелостта на Гешев и екипът му да разследват тази афера.

 

„Гешев е психически устойчив, никога няма да се оплаче, че например му развиват болтовете на автомобила“, заяви още Тодоров. Той допълни, че очаква след атаките срещу държавното обвинение, да започнат и медийните атаки срещу съдията по делото, отново с цел процесът да бъде блокиран.

 

Тодоров коментира и темата с промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат бившите вече членове на ВСС да могат да си избират звено от съдебната власт – равно на досегашния им ранг, в което да се върнат на работа. Според него медийната манипулация, че ставло дума за „кариерни бонуси“ било глупост.

„Гледах Христо Иванов, който уж е беше срещу т.нар кариерни бонуси, но пропусна да каже, че негова заместничка в правосъдното министерство, която бе съдийка в Разград, стана съдийка в София“, заяви още Тодоров и допълни, че законовите промени реално изравнява статута на ВСС с изпълнителната власт.

Кадровикът на Темид акоментира и темата с окастрянето на грантовете са магистратските НПО-та.

„Грантовете не са жизненоважни, противно на думите на Христо Иванов. Ако искаш да си магистрат, получаваш пари от държавата, обричаш се на държавата и така си безпристрастен. Противното те обрича на някаква форма на пристрастност“, заяви Тодоров и запита как може да се гарантира безпристрасността на един магистрат, който гледа дело срещу медиен магнат, получавал например финансиране от същата формация, както и съдията.

„Ще бъде ли безпристрастен този съдия? Всякакви средства, които се получават от магистрати, нарушават тяхната безпристрастност. Държавата не дава малко пари за правосъдие, така че ако искаш да си много богат – отиваш и ставаш адвокат на един такъв обвиняем и си оправяш живота“, категоричен бе Тодоров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване