07/24/17 12:55
(http://www.klassa.bg/)

Трето дете се излекува от СПИН

 Деветгодишно момиче от Южноафриканска република стана третото дете в света, успяло да надвие Синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН), предава AFP.

Момичето е било заразено при раждането си и започва десетмесечно лечение, след като навършва една година. В резултат се наблюдава дълготрайна ремисия, уточниха експерти, на конференция в Париж.

 

Случаят прилича на този на "бебето Мисисипи", дете в САЩ, заразено при раждането през 2010 г. и лекувано до 18-годишна възраст, припомня Гардиан. Майката изчезна с детето си. Когато се завърнаха и бебето бе живяло  една година без лекарства, имаше неоткриваеми нива на вируса на ХИВ, а лекарите смятаха, че може да е била излекувана. Но през юли 2014 г. те обявиха, че вирусът е възникнал отново.

Учените се надяват, че южноафриканското дете е излекувано. Усъвършенстваните техники за изследване са в състояние да открият вируси в малка част от имунните клетки. Имунната система на детето обаче е здравословна и няма признаци на ХИВ инфекция.

"Необходимо е по-нататъшно проучване, за да се научим как да предизвикаме дълготрайна ремисия на ХИВ при заразени бебета", каза Антъни С. Фучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID), който финансира изследването на бебетата, родени с ХИВ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване