07/25/17 09:07
(http://www.clubz.bg/)

US санкции за Москва застрашават газовите планове на България

ИКОНОМИКА газ(1)

Eвентуални нови американски санкции срещу Русия могат да засегнат енергийни интереси на България.

Според вътрешен документ на Европейската комисия, публикуван днес, евентуалните ограничителни мерки ще засегнат осем енергийни проекта, в които Русия участва и от които ЕС има пряк или косвен интерес.

Между тях са разработването на азербайджанското газово находище Шах Дениз и подводният газопровод "Син поток" между Русия и Турция.

Шах Дениз-2 трябва да доставя по 10 милиарда кубически метра природен газ годишно от догодина за т.нар. Южен газов коридор на ЕС, който минава през Турция, Гърция и Адриатическо море до Италия.

Отклоняването на бившия "Южен поток" към Турция в края на 2014 година има за цел всъщност да се увеличи капацитетът на съществуващия "Син поток".

Българското правителство заяви амбиции да се присъедини и към двата проекта, като строежът на газовата връзка към Южния газов коридор между Стара Загора и гръцкия град Комотини трябва да започне в началото на 2018 година. България очаква от нея доставката на 1 милиард кубически метра газ годишно, които се равняват на една трета от годишното й потребление.

Вчера Комисията обяви, че е готова на ответни мерки срещу евентуалните американски санкции, ако те застрашат европейски икономически интереси. Неин говорител каза, че в момента ЕС преговаря с партньорите си от САЩ това да бъде избегнато.

Републикаците и демократите в Конгреса вече са постигнали съгласие по законопроекта за санкциите, които са насочени срещу руските сектори на енергетиката, металургията, мините, транспорта, банките и позволяват на президента Доналд Тръмп да налага по свое усмотрение санкции на всички компании, които правят бизнес с тях, включително и европейските.

Сред другите проекти, които евентуалните санкции могат да засегнат, са преките подводни газопроводи между Русия и Германия в Балтийско море "Северен поток" 1 и 2, от които вторият е още само в проект.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване