07/25/17 06:34
(http://www.klassa.bg/)

Кино пред блока събира софиянци в летните вечери

 

Безплатни прожекции в 10 столични квартала

Отворени прожекции на ново българско кино в градинката пред блока – това е вълшебството на инициативата „Блок кино“, която за трета поредна година преобразява междублоковите пространства на 10 столични квартала в салони под открито небе. Очаква ни специална селекция от най-добрите игрални и документални екранни творби от последните години и разходка из емблематични места в София в доказателство на факта, че култура и изкуство могат да битуват и да се „консумират“ с охота и извън центъра на столицата. Входът за всички прожекции е свободен, а началният час навсякъде е 20.45.

Киното на открито ще превземе целия град – от китното Княжево до бетонния ж. к. „Дружба“. Можете да изберете локация във вашия квартал или да отскочите за прожекция при съседите. Така, от една страна, ще изгледате най-качествените родни заглавия, а от друга – ще опознаете града и ще усетите специфичната атмосфера на различни квартали, в които досега не сте имали интригуващ повод да отидете.

„Блок игрално кино“ ще покаже 20 игрални български филма – късометражни и пълнометражни, които разказват близки до нас истории,

печелили престижни награди на международни фестивали

Пет документални филма ще се завъртят това лято в рамките на „Блок документално кино“. Темите са смешно-тъжни по нашенски, предадени искрено и тихо като на приятел, както само доброто документалното кино може.

Тази вечер инициативата стартира в 26-о СУ „Йордан Йовков“ в Княжево с пълнометражния игрален филм „Жажда“ на Светла Цоцоркова и късометражния „Втори дубъл“ на Надежда Косева. Утре киното ще оживи парка в кв. „Св. Троица“ с игралния режисьорски дебют на актьора Валери Йорданов и Иван Владимиров „Кецове“, след което ще се прожектира „Зевс“ на нашумелия млад режисьор Павел Веснаков – кратка история за съдбоносното пътуване на двама отдавна отчуждили се братя, което ще ги сближи. Участват Алек Алексиев, познат от тв сериала „Откраднат живот“, Валери Йорданов, Деян Донков, Яна Титова. На 26 юли паркът в кв. „Младост 3“ ще събере ценители с „Каръци“ на Ивайло Христов – носител на Голямата награда „Златен Георгий“ от 37-ия Международен кинофестивал в Москва, и с късометражния I don`t want to grow up („Не искам да порасна“) на Филип Андреев, в който героите също като в „Каръци“ са младежи. На 27 юли на същото място ще се завърти документалният „Пустиняци“ на Цветан Драгнев, в който 12 чешити разказват за живота в най-бедния район на ЕС – Северозападна България. Филмът мозайка е

изповед на малките хора за големите неща

– вярата, смъртта, ползата от кучетата и мишките и нуждата от руси сервитьорки, Жан-Пол Сартр и екзистенциализма, речния риболов, старите врачки… и вятъра. На 31 юли в 51-во СУ „Елисавета Багряна“ в кв. „Хиподрума“ ще бъде показан „Докато Ая спеше“ на Цветодар Марков, който пресъздава една драматична нощ в театъра с актьорите Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Станка Калчева, Ирини Жамбонас и др., а след него - „Баща“ на Иван Богданов за един несъществуващ разговор, който може да се случи единствено на границата между документалното и фикцията. На 1 август пак там ще е „От Кремона до Кремона“ на Мария Аверина, окичен с наградата на Българската филмова академия за най-добра документална лента. В основата е мечтата на един младеж да стигне от фабриката за струнни инструменти „Кремона“ в Казанлък до Меката на лютиерството – италианската Кремона.

На 2 август на ул. „Лъчезар Станчев“ в кв. „Изток“ ще бъде показан „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова за съдбата на едно момче (Ованес Торосян) от отдалечено босненско градче, чийто живот се срива заедно с важните исторически събития в региона. След него е късометражният „На червено“ на Тома Вашаров. На 3 август там ще се дава „Дългият път към дома“ на Боряна Пунчева: документален разказ за срещите на 5-ма млади българи, осиновени преди години в чужбина, с близките им у нас. За почудата, недоверието, сблъсъка на култури при тия срещи. Днес България е единствената страна членка на ЕС, донор на деца за осиновяване в чужбина, алармира филмът.

 

 

Сред останалите локации са ул. „Народни будители“ в кв. „Надежда“, парк „Гео Милев“, парк „Герена“ в кв. „Сухата река“, парк „Възраждане“ в кв. „Зона Б-5“, бул. „Кръстю Пастухов“ в кв. „Дружба“, а сред атрактивните заглавия са още „Съдилището“ на Стефан Командарев, „Аве“ на Константин Божанов, „Тилт“ на Виктор Чучков, „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, свежият „Маймуна“ на Димитър Коцев-Шошо с Юлиан Верогв и Лео Йовчев и още много други. Пълната програма ще откриете на сайта www.blok-kino.com.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване