07/25/17 17:02
(http://www.clubz.bg/)

Премиерът Борисов недоволен от тона между синдикати и работодатели

Конфликтът между работодатели и синдикати за ръста на заплатите ескалира. Вече седмица продължават нападките от двете посоки по повод искането на работодателските организации класът за прослужено време (0,6%) да отпадне. 

Представители на бизнеса и профсъюзите съвсем нарушиха добрия тон и установения тристранен диалог. 

Противоречията набраха скорост, след като вицепремиерът Валери Симеонов, който е и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), изрази „личното си мнение в качеството на работодател“, че добавката за прослужено време трябва да отпадне.

Бизнесът прегърна идеята, а синдикатите заплашиха с „революция“.

Впоследствие Симеонов бе принуден да поднесе и „личните си извинения“, тъй като премиерът Борисов се намеси и заяви, че тази тема изобщо не е приоритетна за правителството към този момент. 

Работодателите се ядосаха, че синдикатите отишли сами в Министерския съвет и превърнали тристранния диалог в двустранен. 

В отговор те също се срещнаха с представители на правителството без участието на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Най-краен в изказванията си бе председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, който обяви синдикатите за вредни за икономическото развитие на България. 

„Вицепремиер да се извинява каква голяма грешка бил направил. Да не сме в синдикална Република България“, коментира той.

По БНТ шефът на „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че оправдава „в чисто човешки план“ Домусчиев, тъй като той разбирал от футбол и не бил наясно какво говори. 

„Съдията водолаз, съдията в пети клас и т.н.- така е на стадиона, но не е допустимо да се говори по този начин пред камери“, отбеляза Манолов. 

"Мястото за водене на тези разговори е НСТС. Ясно е, че работодатели и синдикати няма никога да се разберат по някои теми, като минималната работна заплата, но добрият тон трябва да се запази“, заяви след извънредната среща днес финансовият министър Владислав Горанов.

Той допълни, че премиерът Бойко Борисов споделил, че не му харесва този тон от последните дни. 

"Обидите, личностните нападки, високият тон в ефира и извън камерите не е подходящият и помолихме да седнем в тристранния формат и да върнем нормалния тон за дебат. Ние ще водим диалога. Да, направи ни лошо впечатление и премиерът го сподели, че не ни харесва. Заразяват се от политиците, взимат лош пример от нас, помолихме ги да не вземат лошия пример", коментира той изказванията от вчера на работодателите, че синдикатите трябва да се затрият, а работниците у нас са търтеи.

"Темата за прослуженото време не стои на дневен ред днес. Тя е внесена от работодателските организации и ще се дискутира, но не можем да гарантираме, че ще бъде взето незабавно решение“, допълни Горанов.

Най-вероятно разговорите между социалните партньори ще продължат през септември, „защото всички излизаме в заслушен годишен отпуск", изтъкна финансовият министър.

"Единственото правилно решение е разговорите се водят в Тристранния съвет, а не в телевизиите. Не може да се отправят заплахи и ултиматуми", каза от своя страна шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и обвини синдикатите в сепаратистки преговори. 

 

„Клас прослужено време е рудимент и не съществува никъде в ЕС. Политиката по доходите е тотално сбъркана и стимулира неквалифицираните и мързеливите. Освен това България държавата с най-високо съотношение между минималната и средната работна заплата“, допълни Велев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване