07/26/17 09:14
(http://www.clubz.bg/)

Антиамериканският плам на властта рязко спря

Цветан Цветанов.

ГЕРБ ще оттегли днес промените в Закона за съдебната власт, които предвиждаха ограничаване на външното финансиране на магистратските организации. Това обяви в парламента председателят на парламентарната група Цветан Цветанов. По същото време посланикът на САЩ Ерик Рубин е бил забелязан да напуска кабинета на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

"Не е удачно законодателната промяна да бъде приета в правната комисия и в зала. Затова днес ще оттеглим тези текстове", заяви той. "Ние категорично заявяваме, че сме за прозрачност в начина на финансиране, но не и за ограничаване на всички тези проекти," заяви в Цветан Цветанов в Народното събрание.

Предложението на управляващите бе остро критикувано от Съюза на съдиите в България, Съюза на адвокатите и други магистратски организации, както и от Европейския съюз на съдиите. Зам.-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Хойт Ий заяви пред Клуб Z, че законът звучи "антиамерикански". Причина за това бе, че една от фондациите, влагаща най-много средства в подобни проекти, е "Америка за България".

"Категорично заявяваме, че трябва да спрат спекулациите за дейността на фондация "Америка за България". Парите, които са осигурили за неправителствения сектор в последните години, са 170 млн. лева, само за образование са 105 млн. лв.", каза още Цветанов. 

И даде пример с Голямата и Малката базилика в Пловдив, за които фондацията е дала 8 и 3 млн. лв съответно.

Дясната ръка на Борисов отрече да е имало натиск от САЩ или Брюксел.

Цветанов добави, че няма опит за "сплашване" на магистратите. Не се нае обаче да каже каква е позицията на "Обединени патриоти", които бяха съвносители на предложението.

"Заявявам категорично, че ние сме парламентарната група, която има най-голяма чуваемост и сме отворени за диалог с всички останали парламентарни групи и неправителствения сектор, разбира се. Трябва да изчезнат всякакви съмнения и спекулации по тази тема", каза още той. "Понеже има действително една чувствителност по темата, и от тази гледна точка смятаме, че е по-добре в момента да бъдем градивни, да бъдем конструктивни."

Все още в закона остава идеята членовете на ВСС да могат да се местят в съдебната система без конкурс след края на мандата им - т.нар. кариерен бонус.

Публикувана на 07/26/17 09:14 http://clubz.bg/56607-antiamerikanskiqt_plam_na_vlastta_rqzko_sprq

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване