07/26/17 21:13
(http://www.klassa.bg/)

МВР е изненадано и безпомощно пред ренесанса на мутрите

 Вълната от дръзки нападения на публични места през последните дни е съвпадение на хулигански прояви и не може да се говори за усложняване на криминалната обстановка. Това стана ясно от сигналите, които ръководни фактори от МВР излъчиха след поредицата нагли престъпления на улицата, част от които посред бял ден в центъра на София.

В сряда серията продължи с убийство на 43-годишен мъж в Пловдив. Той е бил застрелян в парка "Лаута", докато разхождал кучето си. Убитият е родом от Дупница, но от 10 години живее в Пловдив, където има бизнес със соларни студиа. МВР шефът в Пловдив Атанас Илков заяви лаконично, че се работи по всички версии. 

Часове преди инцидента в МВР бе свикано спешно заседание на софийските полицейски началници заедно с главния секретар Младен Маринов и вътрешния министър Валентин Радев. Поводът бе нападението срещу журналиста от БНТ Иво Никодимов в Борисовата градина във вторник следобед. От министерството разпространиха изявление на Радев, от което става ясно, че той е бил изненадан от агресията и затова е решил да участва в съвещанието. "Усилване на патрулите, засилване на вниманието към криминогенните елементи, включително и извън София, са сред мерките, които дискутирахме. Обсъдихме и случаи извън района на Борисовата градина и подходящи механизми за подобряване на обстановката на сигурност, така че да спрем изява на подобна агресия, за да са спокойни гражданите", заявил Радев. 

На следващата сутрин обаче Маринов даде заден ход за усилването на патрулите в Борисовата градина и на други места. "Не съм привърженик на популистичните мерки, да ви обещая, че сега там точно ще сложим още 20 полицаи, това, както казаха вчера някои ваши колеги, е след дъжд качулка, ние търсим системност и по-стратегическо постигане на усещането за сигурност. Естествено, че ще вземем мерки, и във вчерашния ден е имало патрули, но знаете, че паркът е голям, за човек, който е решил да извърши престъпление, не е проблем да види къде няма патрул и да го извърши това престъпление", заяви той пред БНТ. Статистиката на МВР сочи, че това е първото подобно нападение в района от началото на годината, обясни Маринов. 

Полицаи не бяха пратени в Борисовата градина и след наглото нападение на нотариусите Валентина Механджийска и дъщеря й в края на парка - на столичния бул. "Драган Цанков" в понеделник. Жените бяха пребити от двама младежи с качулки. Заради тях и нападателите на Никодимов над 200 души са били разпитани през нощта срещу сряда, привиквани са младежи, трениращи бойни изкуства. 

Насилието по улиците в София продължи със сбиване в тунела в столичния квартал "Люлин". Според МВР са се ударили две коли, след като движещата се отпред спряла на червен светофар. Шофьорът от задната кола слязъл и се нахвърлил върху другия. На помощ на нападателя се притекли и още двама мъже. В крайна сметка тримата побойници били арестувани, а битият шофьор откаран в болница. 

Ренесансът на мутренската престъпност не е бил тема на заседанието на правителството, казаха от пресцентъра му. "Сега" изпрати въпрос на премиера Бойко Борисов, но не получи отговор.



НЕТЪРПИМОСТ

Журналистката и блогърка Татяна Кристи, която живее в САЩ, се оплака, че "ловецът на бежанци" Динков Вълев от Ямбол я е заплашил, че ще й направи живота черен заради нейно сатирично видео, публикувано онлайн. То е публикувано, след като приятелката на Вълев подаде жалба срещу него с твърдението, че я пребил. Кристи публикува гласово съобщение от Вълев, който я заплашва и обижда, и попита дали някоя институция ще се самосезира. Засега това не е сторено. "Не споделих записа веднага, защото смятах да се обърна към полицията и прокуратурата, нямах намерение да го правя публичен. Правя сатирични видеа от много време, които отразяват политиката и социалните новини", заяви Кристи пред Нова телевизия. В отговор Вълев отрече да я познава. "Ако някой съм обидил, извинявам се. Но тази жена не я познавам. Споменавам ли някъде нейното име? Не се сещам да съм го казал това нещо. Може да съм говорил с някого. Може да съм репетирал за някоя сцена, не знам", каза той пред същата телевизия.

segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване