07/26/17 14:12
(http://offnews.bg)

Полският военен министър обвини тайните служби за конфликта около съдебната реформа

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич обвини тайните служби за конфликта за готвената съдебна реформа. 

Според него става дума за планирана акция, която е подготвена именно 

"В сянката на събитията, за които става дума, без съмнение стоят хора от някогашните комунистически служби или от тайните служби, които продължават комунистическите традиции и дейността в полза на Русия", каза той, цитиран от Полската телевизия и БТА.

По думите му "това е широка атака срещу Полша".

Мачеревич е категоричен, че протестите срещу съдебната реформа са имали за цел да свалят правителството.  

Реформа в съдебната система е необходима за успеха на всички останали реформи. Ако не направим това, всички промени може да бъдат анулирани. Управляващата партия "Право и справедливост" ще доведе реформата докрай, каза той. 

Хиляди протестираха срещу приетите от управляващите промени, засягащи Върховния съд и Националния съвет на магистратурата - полският Висш съдебен съвет. 

Според протестиращите обаче промените ще ликвидират независимостта на полските съдилища и ще ги поставят под контрола на управляващата партия.

Президентът Анджей Дуда наложи вето върху два от трите закона за реформите и съобщи, че ще разработи собствен план за реформа в съдебната система, което пък предизвика критиките на управляващите. 

Съдебната реформа беше осъдена и от Европейската комисия. Тя заплаши да преустанови правото на гласуване на Полша, ако промените влязат в сила. 

Днес вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс подчерта, че ако започне уволняване или принудително пенсиониране на съдиите от върховните съдилища, Комисията ще задейства незабавно процедура за отнемане на гласа на Полша в Блока. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване