07/27/17 11:25
(http://www.clubz.bg/)

Брюксел призна дискриминация на Източна Европа в качеството на стоките

Европейската комисия днес призна, че е допуснала търговци и производители да дискриминират източноевропейците в качеството на потребителските стоки в сравнение с гражданите на западните страни-членки.

Председателят й Жан-Клод Юнкер обеща, че до есента Комисията ще излезе с указания как да се прилага съществуващото европейско законодателство за качеството и безопасността на храните. Той не изключи Комисията да предложи и ново законодателство в тази област, както поискаха ред новоприети страни, включително България, по инициатива на Вишеградската четворка (В-4), която включва Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

"Не смятаме това за второстепенен въпрос, защото знаем, че в Словакия и в някои други страни той е голям и това не е проблем, който да се дискутира между Комисията и Словашката република, това е европейски въпрос", каза Юнкер на съвместна пресконференция със словашкия премиер Роберт Фицо в Брюксел. "Не ми харесва идеята да им втора категория граждани в ЕС...Ще следваме общото ни намерение да сложим край на този дискриминационен начин да се снабдяват словаците с храни и други продукти от по-ниско качество. Това е напълно неприемливо".

Фицо съобщи, че колегите му от В-4 са го упълномощили да посредничи между тях и Комисията за постигане на компромиси по спорни въпроси, които освен двойнното качество на храните включват проект за изменение на директива за командированите работници и схемите за преместване на мигранти от Гърция и Италия в други държави на ЕС.

"Във форматите на 27-те и на 28-те няма достатъчно място за задълбочени обсъждания", каза Фицо.

По думите в срещи с френския президент Еманюел Макрон и с австрийския канцлер Кристиан Керн е проличало "колко малко знаем един за друг".

"За мене е важно, че Комисията и нейният председател признават, че проблемът съществува и председателят обеща да отдели внимание на този въпрос", каза Фицо за двойното качество на храните. 

"Ако смятате, че това е смешен проблем, как бихте реагирали вие, ако във вашия прах за пране имате 20% по-малко активно вещество и производителят ви каже, че това е, защото вие обикновено перете с по-топла вода?", добави той."Как бихте реагирали, ако абсолютно същият продукт в една страна съдържа свинско месо, а в друга - пилешки отпадък? Същата цена, същия грамаж, същата опаковка. Това е сериозен европейски проблем. Не бива да го подценяваме, защото ако не се справим с него, някой друг ще злоупотреби с него за политически цели".

"Не искам да удрям по масата, но не можем да толерираме това. То не е въпрос на Словакия, а на 65 милиона души, които живеят в страните на В-4", каза словашкият премиер, чиято страна иска да организира среща на високо равнище в ЕС по темата. "Не можем да толерираме, че шоколадът в Австрия е от по-добро качество при същата цена, същата опаковка, а качеството му не е същото в Полша, Унгария, Чешката република и Словакия. Това са неща, които вредят на Европа".   
 

Очаквайте подробности. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване