07/28/17 03:17
(http://www.clubz.bg/)

Две българки арестувани за тероризъм в Турция

Две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение за тероризъм.

Според турските власти те са членки на кюрдските милиции на сирийската Партия на демократичния съюз /PYD/, която е клон на забранената в Турция кюрдска партия ПКК. 

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там, съобщава БГНЕС. Не се посочват имената им, британският гражданин е с инициали J.A.R. Българките са майка и дъщеря съответно с инициали V.P.R.A. и M.Y.A. Информационният сайт Haberler.com по-късно уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали. При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим. Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с кюрдската организация, обявена за терористична в Турция. За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. 

Служител на българското посолство в Труция е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер и е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност" в Айдън, съобщи БНТ.

Следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служители на посолството са се свързали и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

Само преди седмица турското външно министерство разпространи черен списък с лица, заподозрени в терористична дейност, сред които фигурираха и 77 българи. Но имената им не бяха разкрити.

Публикувана на 07/28/17 03:17 http://clubz.bg/56680-dve_bylgarki_arestuvani_za_terorizym_v_turciq

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване