07/28/17 16:15
(http://offnews.bg)

Полша обвини Русия във фалшификация на историята на Втората световна война

Полският институт за национална памет обвини Русия във фалшификация на историята на Втората световна война, след като руското Министерство на отбраната публикува документи, според които Червената армия е била посрещната с благодарност и радост от полското население, като сред тях има и благодарствено писмо от поляците до Сталин. 

Документите бяха публикувани ден след като Полша прие закон, според който ще започне демонтирането на паметниците от съветската епоха, сред тях и около 250 мемориала в чест на Червената армия.

Руската страна обаче е категорична, че документите опровергават разпространената в Полша гледна точка, според която Червената армия е донесла на поляците не освобождение, а ново поробване, съобщава РИА Новости. 

Полският институт за национална памет подчерта, че руското военно министерство специално е подбрало тези документи, като те са извадени и от контекста, за да докаже тезата си, подплатена с необективни коментари. 

От Института отбелязват, че и преди са публикувани документи за действията на съветските войски в Полша, но те са съдържали опасенията на полския народ след влизането на Червената армия в страната, както и протестите против репресиите и ограничаването на гражданските свободи. 

Благодарностите към Червената армия и призивите да се помага на съветските войски в борбата с нацизма са епизодични и локални реакции на измъченото от немската окупация население, допълват от полския институт. 

За по-голямата част от поляците Червената армия е донесла не освобождение, а "ново, макар и без съмнение несравнимо с немската окупация, поробване", посочват оттам. 

"Опитвайки се да постави полската страна в позицията на "благодарност" за "освобождението" от немската окупация, руската страна трябва да помни, че полските земи са се оказали под вероятно най-жестоката окупация в резултат на сключения между Съветския съюз и Третия райх през август и септември 1939 г. договор, а целта на тези споразумения е било унищожаването на Полша от двете тоталитарни държавни", се казва в съобщението на полския институт. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване