07/28/17 06:34
(http://www.klassa.bg/)

Спрете варварството

 У нас за агресията почивка няма. Независимо срещу кого е насочена - към живо същество или неодушевен предмет. Опустошаването на миналото все повече започва да се превръща във фикс идея. Запазването на паметник се асоциира с нечиста кауза, исканията за унищожаването му се възхваляват като иновативни и модерни. Така стана с ценната Двойна къща, с паметника "1300 години България" в София, с Тютюневите складове в Пловдив...
Нова порция стремежи за "осъвременяване" на стария градски център на столицата за сметка на ценното минало се изсипа тези дни. Собственик на хотел - част от общ архитектурен комплекс и защитена сграда, иска да лее нов бетон. Държавата в лицето на МВнР също се кани да строи в непосредствена близост до друг паметник на културата. Къде ли точно сред тези варварски искания стои онази шумно рекламирана и не много евтина кампания за изготвяне на визия на София за следващите няколко десетилетия? Това ли е концепцията за развитие на града на Столичната община - допускане на вандализъм с културно-историческото наследство за сметка на частни интереси и инвеститорска печалба на един или друг "наш" човек, който ще се отблагодари подобаващо?
Толкова ли няма свободни пространства за строежи извън историческия център, извън зелените площи, извън междублоковите пространства, където да процъфтяват ламтежите за строителство и печалби? Не е ли време кметството да разбере, че трябва да се сложи край на всички опити за дивашко опустошение на вече създаденото, утвърденото, устоялото на годините? Защото скоро ще дойде моментът, в който няма да има какво да се спасява. Единственият изход сега е абсолютна, тотална забрана за строителство в централната градска част, която да охлади инвеститорските страсти и да покаже, че има зрънце съвест в отговорните фактори. Спрете варварството, г-жо Фандъкова!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване