07/29/17 11:42
(http://www.klassa.bg/)

Русия гони американски дипломати

 Русия поиска от САЩ да намали дипломатическия си състав в страната от септември и конфискува два американски имота. Решението бе обявено часове след като Сенатът на САЩ одобри затягането на санкциите срещу Русия. Конгресът затегна санкциите, които се простират и върху европейски компании, работещи с Русия, с решение от вторник. Мярката получи благословията и на сенаторите и сега отива за подпис при президента Доналд Тръмп. В началото на седмицата, след вота в Конгреса, от Белия дом коментираха, че президентът може да откаже да подпише решението единствено ако реши да затегне още повече санкциите. След гласуването във вторник от Кремъл обявиха, че ще изчакат окончателното решение, преди да реагират. "Белият дом обяви, че законът може да бъде затегнат, така че по същество ситуацията няма да се промени", заяви вчера Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия Владимир Путин.

Руското външно министерство уведоми вчера посланика на САЩ в Москва Джон Тефт, че до септември САЩ трябва да съкратят до 455 души дипломатическото си представителство в Русия. САЩ имат посолство в Москва и консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток. Вчера посолството на САЩ излезе с кратко съобщение за руското решение и че го препраща към Вашингтон за последващи инструкции. Посланик Тефт изрази "силното си разочарование и протест" от руското решение. От мисията обявиха, че не могат да съобщят точния брой на дипломатическия си състав в Русия в момента.

Освен че гони дипломати, от 1 август Русия забранява на САЩ да използват складовите помещения на ул. "Дорожная" в Москва и вилата в столичния лесопарк "Серебряний бор".

В края на декември администрацията на тогавашния президент Барак Обама експулсира 35 руски дипломати и запорира два обекта на руската мисия в САЩ, като спря достъпа на лица от руския персонал до тях.
 

СЪПРОТИВА

Сенатът не прие частичното отхвърляне на здравната реформа на предишния американски президент Барак Обама, нанасяйки силен удар по политиката на настоящия държавен глава Доналд Тръмп. С 49 гласа срещу 51 републиканците не успяха да спрат прилагането на "Обамакеър", като осуетиха изпълнението на едно от основните предизборни обещания на Тръмп. Изключително напрегнатият вот, който се проведе през нощта, беше решен от републиканския сенатор Джон Маккейн, наскоро диагностициран с мозъчен тумор.
 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване