07/30/17 12:01
(http://www.klassa.bg/)

Депозит с отрицателна лихва: Какво да правим в такъв случай?

 За момента в България няма банка, която официално да има лихвен процент върху депозитите, който да е под нулата. Това според някои специалисти от банковите среди и по-точно вътрешните хора в крайна сметка ще се случи, като вероятността е много голяма след избора на новото правителство. Лихвите по кредитите започнаха бавно да спадат, а фирмите за бързи кредитиреализираха, според някои медии, доста висок оборот по време на подготовка за учебната 2016/2017 г.

Какво да прави средностатистическият депозитор?

Много депозитори на малки или средни суми вече са изтеглили парите си, които и без друго не им носят никаква печалба в банката. Някои хора са загубили до някаква степен доверието си в банковата система след фалита на КТБ и държат парите си (когато имат възможност да спестяват) под някаква друга форма.

Много хора смениха българската валута с американска, въпреки че специалистите винаги са считали щатските долари за спекулативна валутна единица. С други думи движението на американската валута, колкото и стабилно да изглежда, никога не може да бъде предвидимо, за да сте сигурни, че няма да загубите известна сума при следващото обменяне в български пари. Някои специалисти считат, че швейцарският франк е много по-стабилна валута, ако желаете да не загубите от авоарите си, преминавайки в друга валута.

Спестявания у дома

Въпреки че Бурканбанк не предлага никакви лихвени проценти, много анализатори считат, че голяма част от хората са преминали към тази форма на спестяване. Банките не обявяват официално отрицателен лихвен процент на рекламните си материали и представителните си дигитални пана, но на много места таксите по обслужването на сметката, застраховките и някои други услуги свалят доходността от депозита под нулата. На практика лихвения процент по депозита ви излиза под нулата и Бурканбанк ще ви излезе по-добрия вариант (разбира се, не ви съветваме да правите това.)

Инвестиции в акции и други ценни книжа

Ако сте решили все пак да инвестирате в нещо парите си и не смятате да ги похарчите за нещо, свързано с битовите си нужди, може би инвестицията в акции или други ценни книжа е добра алтернатива. В по-дългосрочен план акциите могат да донесат печалба, но са за предпочитане и в момент на общ икономически растеж на икономиката. Повечето инвеститори в тези ценни документи предпочитат акциите, които носят дивидент. При тях освен че носят редовен годишен доход, в случай че акционерното дружество е на печалба, увеличават номиналната си стойност и бихте могли да реализирате допълнителен приход при продажбата в края.

Покупка на земеделска земя

Това е ниско-рискова инвестиция, която носи относително сигурна възвръщаемост, зависеща от реколтата на арендаторите. Можете да загубите в случай, че цените на земите рязко паднат и не успеете да ги продадете на добра цена, но възвращаемостта от тях е в пъти по-добра от тази на банките в момента. Доходите ви от рента на земеделска земя не се облагат с данък, както е при лихвата от депозитите, а също така този вид инвестиция не ви ангажира с почти нищо, след като отдадете земята под аренда.

Покупка на малък имот за отдаване под наем

Можете да изтеглите потребителски кредитза да допълните липсващите средства и след като получите наема, ще изплащате вноските по кредита. В момента лихвите по кредитите спадат и е възможно това да бъде успешна инициатива. Ако парите ви стигат без кредит, още по-добре, но все пак имотът изисква поддръжка и е по-ангажираща стъпка от покупката на земя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване