08/01/17 05:37
(http://www.clubz.bg/)

Антикорупция - отиваш на съд за разлика от 150 000 лв. между имоти и доходи

ПОЛИТИКА министерство на правосъдиетоcr

Министерство на правосъдието е подготвило за обществено обсъждане проект на антикорупционен закон, който ще бъде представен пред журналисти днес в 11.30 ч. от заместник-министър Евгени Стоянов. Целта на законопроекта е да противодейства на корупцията по високите етажи и предотвратяване на възможностите за незаконно придобиване на имущество и разпореждането с него, при гарантиране на правата на гражданите, съобщава БТА.

Вчера министерството качи в мрежата проектозакона и така бе спазено обещанието на министърката Цецка Цачева до 1 август да бъде представено публично предложението.

По силата на бъдещия закон единен независим антикорупционен орган ще проверява декларациите за имоти и интереси, и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности.

При установено несъответствие в размер над 5000 лв. органът ще праща материалите на данъчните, а при разминаване с над 20 000 лв. - ще образува проверка на цялото имущественото състояние на лицата.

Ако обаче при проверката се установи, че не могат да бъдат доказани несъответствия между имотите и доходите от над 150 000 лв., веднага на разследвания ще се предявява съдебен иск за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Сигнали могат да се подават и от граждани. За разкриване на незаконно придобито имущество ще се използват и СРС. 

30% от конфискуваното имане ще се предоставя за социални цели.

Новият орган ще се нарича Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В него ще се влеят досегашни комисии и отдели в Сметната палата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване