08/02/17 06:58
(http://www.klassa.bg/)

Защо на Китай е нужна екстериториална военна база?

  Във Източноафриканската република Джибути се проведе церемония по откриването на първата военна база на Китай, извън пределите на страната. По-рано от Пекин съобщиха, че екстериториалната база ще бъде използвана за организацията на мироопазващи мисии в Източна Африка, както и за по-ефективното оказване на хуманитарна помощ в района, пише руското издание „Правда“.
Самата церемония по откриването на базата, съвпадна с празнуването на 90-ия юбилей на Китайската национално-освободителна армия(КНА). По данни от китайските медии, в церемонията по откриването на базата за материално-техническо осигуряване, са взели участие части от почетната гвардия на Китайските въоръжени сили. Очаква се КНА да провежда учения на базата. Персоналът на съоръжението ще наброява до 2000 души. 
Какво ще се промени, с откриването на екстериториална база на Китай, в региона и на световната сцена, като цяло, имайки предвид, че Китай, през цялата си история е следвал по-сдържана позиция и не е от шумните страни на международната арена? Няма ли това да създаде допълнително напрежение за съседните страни, като ОАЕ, Саудитска Арабия и Катар? Няма ли да доведе до надпревара за въоръжаване и усилване на военното присъствие на други държави в региона?
Тези въпроси, „Правда“ зададе на професора по политически науки и заместник-ръководител на Центъра за социални и икономически изследвания на Китай към Института за Далекоизточни изследвания на Руската академия на науките, Павел Каменов.
„Правда“: Винаги сме смятали, че китайците не са агресори и не са способни на войнствена риторика, а това ето, че беше проведен доста голям военен парад и прозвучаха доста резки заявления на Си Дзинпин. Беше открита и първата, за цялата история на Китай, екстериториална военна база на Китай в Джибути. Как да си обясним това?
П.К.: На това има просто обяснение. Китай – това е растяща с високи темпове, икономически развита държава. Темповете на техния икономически растеж са 6,5-7% на година. Това е по-високо от средните темпове за света. Китай развива и сътрудничество, в това число и икономическо, с десетки страни по света. Активно реализира своята концепция за „един пояс - един път“ и затова те смятат, че имат право на защита на своите икономически интереси зад граница. Там където има големи пари, трябва да се мисли за сигурност: това е необходимост.
„Правда“: Ситуацията се променя? Т.е. това означава, че и във военно отношение Китай ще стане доста по-активен?
П.К.: Те се чувстват уверени. Просто сега те по-смело провеждат тази политика, която считат за правилна. Китай винаги се е отличавал с неагресивната си риторика, това е истина, но разликата е в това, че сега Китай излезе извън пределите на националните си граници, неговата икономика излезе извън тези граници. Затова се появи и нуждата да се осигури сигурността, например, на морския транзит и комуникация, както и на интересите на страната в отделните части на света. В това отношение тече естествен и закономерен процес.
„Правда“: Базата е построена недалеч от Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар. Защо е избран именно този район? Какви задачи си поставя Китай?
П.К.: За тях е интересен Индийският океан. Точно там на Китай са нужни опорни точки за военноморските и военновъздушните им сили. Тази задача в момента е приоритетна за Китай, тя се явява жизнено важна, защото им е нужно безопасно да пренасят петрол и осигуряването на безопасен път за внос на „черното злато“ от Северна Африка и Близкия Изток. В Джибути, техни съседи ще бъдат американските военни, които също имат база там.
„Правда“: Значи и тук се сблъскват интересите на Китай и Америка? Или в отношение на сигурността, напротив, между тях ще има сътрудничество? Не се ли предвиждат коалиционни мероприятия с Русия в региона?
П.К.: Китай разширява сферата на своето влияние, сферата на действие на неговите въоръжени сили. Това е очевидно. В Южнокитайско море, между Китай и САЩ има конфликт. Затова те ще действат на същия принцип и в другите региони, където се сблъскват интересите им. Аз лично съм уверен, че Китай, както и преди, не се стреми да разпалва войни, а само желае да си осигури стабилност и защита. Относно коалиционните мероприятия с Русия, в борбата с Ислямска държава в региона, досега няма официални съобщения. Ако разгледаме обстановката там, то засега няма явни признаци това да се случи.

Превод и редакция: Иван Христов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване