08/03/17 16:20
(http://www.klassa.bg/)

10 искания поставиха британските университети към Тереза Мей

 Водещи британски университети ще огласят списък от 10 искания до министър-председателката Тереза Мей, свързани с правата на гражданите на ЕС след Brexit, съобщава в. „Индипендънт", цитиран от Нова телевизия.

По-рано беше съобщено, че според вече обявените предложения на премиера Мей, след Brexit всички граждани на ЕС „трябва да подават молба за престой, включително и децата". По информация на изданието, в исканията си 24 висши училища от групата „Ръсъл", в която влизат Оксфорд и Кеймбридж, предупреждават Мей, че ако сегашните планове на правителството не бъдат преразгледани, това може да навреди на образователния сектор на страната. Университетите настояват за „по-голяма яснота" относно плановете на правителството, свързани с гражданите на ЕС.

Висшите училища призовават Мей да отмени подаването на молба за престой след Brexit, а вместо това предлагат на гражданите на ЕС, които са в страната автоматично да се дава право на престой във Великобритания. Друго искане е преразглеждане на плановете по отмяна на правото на пребиваване в страната на хора, които са били в чужбина за повече от 2 години. „Тази позиция на правителството на Великобритания по преговорите, тази липса на яснота предизвиква голямо безпокойство у гражданите на ЕС в нашите университети и влияе на възможностите ни да приемаме на работа талантливи служители от ЕС", се посочва в мотивите. До 29 март 2019 Великобритания трябва да напусне ЕС - точно две години след активирането на Brexit.
Кросс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване