08/03/17 16:04
(http://www.clubz.bg/)

Ето как държавата ще финансира частните училища и детски градини

СВЯТ Салем училище Германия (2)

Министерство на образованието публикува днес проект за наредбата, която ще определи как точно държавата ще финансира частните училища и детски градини. Пълният й текст можете да видите тук.

Това бе сред най-оспорваните теми по време на голямата преработка на Закона за училищното и предучилищното образование през 2015 г. БСП бяха твърдо против предложението, защото счетоха, че това ще намали средствата, които се отделят за децата в държавните образователни институции. Реформаторския блок предложи частните училища да компенсират факта, че получават държавна помощ, като осигуряват безплатно обучение за 20% от децата - отличниците, с изявени таланти или специални потребности.

В следствие на финансирането ще паднат и таксите в частните училища и детски градини. Наредбата обаче не финансира самите институции, а отделните ученици - т.е. ще се следи строго парите да се ползват именно за задължителната предучилищна подготовка и училищно обучение. Държавата няма да плаща нищо допълнително. Обичайните екстри в частно школо, като училищен автобус, ще се поемат от родителите, а от училището пък няма да имат право да им взимат пари за нещата, които са финансирани от държавния бюджет.

В момента наредбата е представена за обществено обсъждане в сайта на МОН, но се предвижда да бъде приета тази година. Държавното финансиране е предвидено в бюджета за 2018 г. 

Включването на училище в системата за държавно финансиране ще става с подаване на заявления до министъра на образованието. След това експертна комисия ще разгледа молбата, за която финална дума ще има министърът. Той може и да прекратява вече одобрено финансиране, ако частното учебно заведение наруши изискванията.

Контрол върху разходването на държавните пари ще упражняват регионалните управления на образованието и общините.

Как пък точно ще се определят допълнителните пари за повишаване на качеството за обучение ще предложи министърът до 30 юни 2021 г, когато трябва да внесе в МС акт за допълнение на образователния стандарт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване