08/03/17 07:10
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът прие управленска програма с над 900 мерки (ОБНОВЕНА И ЦЯЛАТА ПРОГРАМА)

 

Държавно предприятие поема ТОЛ системата, „Хемус“ и Варна също сред приоритетите

Кабинетът прие управленската си програма до края на мандата по време на заседанието си вчера. При формирането на коалиционното правителство ГЕРБ и „Обединени патриоти” си стиснаха ръцете около основни приоритети след дълги преговори, но изработването на цялостния документ продължи още три месеца. Одобрената управленска програма обхваща 20 области, за които правителството набелязва 65 приоритета и разписва точно 902 мерки.

„Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата. Това изпълним ли го като програма, аз мисля, че ще се случат доста по-добри неща“, обърнал се премиерът Бойко Борисов към министрите по време на заседанието, стана ясно от публикуваната по-късно стенограма. Броени минути след пристигането си в София след визитата си в Скопие пред членовете на МС той представил истински маратон от приоритетни области и мерки, които трябва да се реализират до края на мандата. „Много е направено, но и много трябва да се направи. Особено важно, към регионалното министерство – магистрала „Хемус“ да се реализира ускорено, максимално бързо. ТОЛ системата – ускорено, максимално бързо. Административните тежести – към Министерството на икономиката и Агенцията за електронно управление“, извел премиерът някои от ключовите теми. И се обърнал към министрите със заръката всеки един от тях да реализира реформите, които са му заложени, като наблегнал на правосъдието и образованието. „Виждате, огромни инвестиции идват в България, завод след завод се строи – квалифицираната работна ръка, експертното ниво, максимум трябва да можем да отговорим на интереса, който има към България“, изтъкнал премиерът. След това той отново се ядосал за забатачената процедура за реализиране на ТОЛ системата. „Милион и половина на ден губим! Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от „Суходолска“ №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред „Пирогов“, нали разбирате“, възмутил се премиерът, който неотдавна заяви, че определени хора са превърнали умишленото обжалване на търговете в професия. И представил идеята в крайна сметка изграждането на системата да се реализира от държавно предприятие, за да се преодолеят пречките. „Целта ни е юли-август догодина ТОЛ системата да работи“, обяснил Борисов. Той представил и напредъка в процедурите по изграждането на „Хемус“. „Да можем максимум в мандата да отидем до Търново и до Търговище, образно казано“, извел целта Борисов, като подчертал, че това събужда все повече и инвеститорския интерес. „Ще видите другия месец по Плевен, Севлиево, Габрово какви заводи и какви интереси има на инвеститори за заводи, включително за 8000 работни места за Плевен“, разказал премиерът.

Той изтъкнал и мерките, които се предвиждат, за да дръпне и Варна в развитието си, тъй като през последните години твърде много изоставала от Бургас. Една от идеите била товарителните дейности да се фокусират в пристанище Запад, а Изток да бъде с ресторанти, кафенета, яхти. „Да дадем възможност да развием града в тази посока и да стане една действително прекрасна зона като във всеки един морски град. Като отидеш във Варна сега, пристанището затиска града и не му дава да се разтвори“, обяснил Борисов. Пътната мрежа в морската столица също щяла да се подобри значително.

При изреждането на приоритетите премиерът не пропуснал и газовия хъб „Балкан“, както и земеделието. В разговора се намесил и земеделският министър Румен Порожанов, който обявил, че тази година ще е рекордна в реколтата от пшеница и ечемик.

„Много неща се изградиха, много ще градим. Това са програми и за това ви трябва стабилност и яка работа“, заръчал накрая премиерът на министрите. Вицето му Валери Симеонов от „Обединени патриоти“ също се изказал положително за заложените в програмата приоритети. Той изрично подчертал и липсата на чуждици в документа, като например нямало визия, а виждане. „Ние сме такова правителство – с патриотична насоченост“, завършил разговора Борисов.

Както писа „Монитор“, още с посочването на приоритетите от ГЕРБ и ОП в проектопрограмата бяха заложени конкретни мерки като ръст на минималната пенсия на 180 лв. от юли и на 200 лв. от октомври, което дори вече е реализирано. Предвиден е и двоен ръст на учителските заплати, като се очаква още от септември те да се увеличат с 15%. Минималната заплата в страната след 4 години пък трябва да достигне 650 лв., а средната - 1500 лв. Няма да се пипат данъчните ставки, а парите за отбрана е планирано да достигнат 2% от БВП.

 

Цялата управленска програма можете да прочетете тук!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване