08/04/17 07:07
(http://www.klassa.bg/)

До края на годината правим търг за приватизация на „Белене”

 

Най-късно през октомври тръгва и процедурата за строител на тръбата към Гърция

До края на годината ще бъде стартирана поръчката по процедурата за приватизация на проекта за изграждане на атомна централа в „Белене”. Това съобщи по БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й,

вече се водят разговори с инвеститори

които проявяват сериозен интерес към реализацията на проекта. Тя спомена за интереса, обявен преди време от голяма държавна китайска компания. „В случай че все пак не се намерят кандидати да купят проекта, ще се мисли с единия от купените реактори да бъде изграден 7-и блок на площадката в Козлодуй. Засега обаче не се знае какви средства ще са необходими за този вариант”, каза Петкова и поясни, че технологията на въпросните съоръжения, които платихме по силата на съдебно решение от руснаците, е на високо ниво и не е остаряла. Относно реализацията на проекта за изграждане на газовия хъб „Балкан” Теменужка Петкова обяви, че е оптимист. „Първата и най-важна задача на кабинета в областта на енергетиката е осигуряването на сигурността на доставките на природен газ и диверсификация на източниците и маршрутите”, каза тя. „Концепцията на хъб е разработена заедно с колегите ни от ЕК. Еврокомисията стои изключително сериозно зад този проект. Той отговаря изцяло на изискванията на Европейския енергиен съюз. Изграждането на хъба ще доведе не само до диверсификация на източниците на доставка, но и до либерализация на пазара на природен газ и

съответно до конкурентни цени

Само преди дни получих ново писмо от ЕК, в което се потвърждава безрезервната подкрепа за изграждане на газовия хъб. Подкрепа има не само от Евросъюза. Наскоро бе подписан меморандум между „Булгартрансгаз” и азерската компания „Сокар” за търсене на потенциал за доставки обеми на природен газ, които са над договорените вече за транзит през бъдещия българо-гръцкия интерконектор”, каза още Петкова.

„Смятам, че хъб „Балкан” ще бъде един изключително успешен проект”, категоричен бе министърът. „Техническото задание е готово и до дни ще бъде обявена обществената поръчка за предпроектното проучване за хъба”, добави Петкова.

Тя припомни за настояването на Брюксел за изграждането на интерконектора между България и Гърция. „Най-късно в края на септември или началото на октомври тя ще бъде стартирана и реалното строителство трябва да започне в първата половина на 2018 г.

Относно енергийната стратегия на България, министърът поясни, че тя е разработена през 2011 г. и е до 2020 г. „Работна група в министерството

започна работа по подготовката на нов документ

с обхват до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Поканих всички парламентарно представени политически сили да излъчат свои представители, които да вземат участие в разработването. Решенията по нея трябва да се вземат с консенсус. Надявам се до средата на следващата година страната да има новата стратегия”, каза още министър Петкова.

Във връзка с визитата на нашата делегация начело с премиера Бойко Борисов в Македония министърът информира, че подписаният меморандум в газовата сфера газ предвижда в следващите 6 месеца съвместна работна група да направи технико-икономически и финансов анализ за изграждането на интерконектор между двете страни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване