08/04/17 07:02
(http://www.klassa.bg/)

Протест в Каварна утре заради рекета на зелените

 Гражданска инициатива „Да спасим крайморска Добружда“ обяви, че в петък ще бъде проведен протест в града срещу рекета на псведозелени организации. Причината за недоволството на хората е решение на министъра на околната среда, което според засегнатите е продиктувано именно от същите тези еколози – менте.

Протестът е насрочен за 8,30 часа пред сградата на община Каварна, като организаторите настояват премиера Бойко Борисов да се намеси и да „отмени смъртната присъда на Крайморска Добруджа, наложена със заповед на министъра на околната среда и водите, с която се налагат абсолютни забрани за земеделие и строителство в нашите земи и се отнемат нашите конституционните права на свободна собственост“.

До заповедта на министъра се стига след като зелени организации подават сигнал към ЕК заради перките за производство на ток в района. Вместо да се стигне до събарянето на тези съоръжения обаче, псевдоеколозите поискали да се наложи пълна забрана за строителство в района.

„Под диктата на зелената мафия хората остават без възможност да изкарват доходи от собствените си земи и риболов. В наше отсъствие „екологични експерти” са определили и картирали погрешно границите на зони НАТУРА 2000, вкарвайки имотите на милиони българи в безпрецедентен за Европейския съюз особен режим на забрани и ограничения на гражданските права“, пишат организаторите. Те припомнят, че НАТУРА 2000 в България е 40% от цялата територия на страната – ниво, което го няма в нито една европейска държава. Зоните НАТУРА 2000 в Крайморска Добруджа не отчитат реалното състояние на имотите и наличието на защитени видове в тях, смятат още от Гражданска инициатива „Да спасим крайморска Добружда“. Според тях с обявяване на НАТУРА зони в голяма част от акваторията на Черно Море ще се забрани и ограничи рибностопанската дейност на българските рибари, без да им се дава алтернатива чрез законови практики и режими, докато българската риба ще отива към съседни териториални води.

„Методът на картиране на всички зони не е точен, чрез изследване на място, а е извършен чрез допускания и предположения. Под диктата на шепа хора от жълтите павета в София, които за всичко блокират Орлов мост в защита интересите си за получаване на милиони евро от европейски екологични проекти, вие предадохте нас, жителите на Крайморска Добруджа и ни обрекохте на мизерия и пълна липса на възможност да защитим правата си по Конституция. Българският народ няма да ви прости това национално предателство“, пише още в писмото на организаторите на протеста.

Те заявяват, че ако заповедта за забрана на земеделие и строителство в общините Каварна, Балчик и Шабла не бъде отменена до 12 часа на 04.08.2017г., ще преминет към гражданско неподчинение.

 

Исканията на протестиращите:

1. Незабавна отмяна на заповедта за забрана на земеделието и строителството в Добруджа № РД-526 от 21.07.2017г на Министъра на околната среда и водите;

2. Да отпаднат всички забрани за земеделие, риболов, туризъм, лов и всички дейности, свързани с поминъка на хората;

3. Възстановяване на правото на ползване върху земята и имотите на собствениците и ползвателите или връщане на всички платени от хората пари;

4. Включване на собствениците и ползвателите на имоти в управлението на НАТУРА 2000 и предоставяне на директно финансиране за опазване на природата в земите им, които да компенсират загубите им;

5. Ново картиране на НАТУРА 2000 в присъствието на собствениците;

6. Незабавно приемане на общите устройствени планове на общините Каварна, Балчик и Шабла гарантиращи развитието на Добруджа и поминъка на хората;

7. Въвеждане на ясни и законни практики, а не забрани за риболов и улов на бяла мида по принцип. Комуникация с рибностопанския бранш и разрешителен режим извън размножителния период на видовете. Да се узаконят в националното законодателство уредите за добив на бяла мида, разрешени вече в ЕС. Контрол на границите с Гърция и Румъния за контрабанден износ на бяла мида.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване