08/04/17 19:10
(http://www.klassa.bg/)

Съдът реши, че няма нужда от екооценка за строежите в Пирин

 Няма нужда да се прави екологична оценка на проекта за актуализацията на Плана за управлението на Национален парк "Пирин". Това следва от решението на тричленен състав на Върховния административен съд, обявено в сряда. С него се отменя решението на служебния екоминистър Ирина Костова, че оценка трябва да има. 

Съдебното решение, което не е окончателно, е взето с гласовете на Димана Йосифова и Милка Панчева. Третият член на състава - Тодор Тодоров, се е подписал с особено мнение. Основният мотив на съдиите е, че министерският акт не е мотивиран и е необоснован. И още - издаден е, без да бъдат изяснени всички значими факти и обстоятелства. 

Скандалът с екооценката на Пирин се разрази през март. Първо министър Костова подписа решение, с което обяви, че няма да се прави екологична оценка на плана. Последва вълна от възмущение и протести заради начина, по който е взето решението - потайно, без да има време за обжалване и без дори да бъде обявено достатъчно публично. Въпреки уверенията на министерството, че се гонели срокове и нямало нищо скрито в процедурата, екологичните сдружения бяха категорични, че целта е тихомълком да се върви към застрояване на планината. 

Намеси се и президентът Румен Радев - той обяви, че решението е прибързано. Така под натиска на обществото и институциите Костова се ангажира да отмени решението си със задна дата. След това общините Банско и Разлог пратиха отмяната на съд. От Национален парк "Пирин" не са се явили на делото, нито са пратили адвокат, става ясно от решението. 

Съдът не може да санира немотивираните министерски решения, пишат магистратите. "Целта на съдебния контрол не е да замести, допълни или изведе предполагаемата воля на административния орган, а да провери правилността на съображенията му за издаване на акта", обясняват те.



БАВЕНЕ

"Добрата новина е, че сегашният екоминистър Нено Димов защитава идеята, че трябва да има екооценка", каза за "Сега" председателят на управителния съвет на Асоциацията на парковете Тома Белев. Според него екоминистерството сега може да обжалва решението на тричленния състав. Проблем била позицията на Банско и Разлог и на концесионера "Юлен". От една страна, те твърдят, че в плана няма нищо нередно и околната среда няма да бъде увредена, а екооценката само ще забави процеса. От друга страна, водят дела срещу решението да се направи екооценка и така забавят процедурата. "Досега вече щяхме да имаме екооценка на фазата на общественото обсъждане", предположи Белев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване