08/05/17 15:09
(http://www.clubz.bg/)

Вицеканцлерът Габриел: Новите санкции срещу Русия са неприемливи

“Наложените от САЩ санкции спрямо Русия са неприемливи, те засягат и европейски енергийни концерни. Това го знае и президентът Доналд Тръмп”, зявява за “Шпигел” германският вицеканцлер и външен министър, до началото на тази година министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел.

Политиката на налагане на санкции не е нито подходящ, нито съизмерим инструмент в областта на износа и в частност в енергийния бранш. Сега топката е в полето на президента Тръмп”, допълва видният германски социалдемократ.

Както е известно, тази седмица Сенатът на САЩ одобри налагането на допълнителни санкции срещу Русия, също и срещу Иран и Северна Корея. Законовият пакет бе подписан и от президента Тръмп. 

Според Габриел Европа и САЩ трябва да съгласуват политиката си спрямо Русия. Той приветства решението на Конгреса на САЩ да започнат консултации с европейските партньори.

Зигмар Габлиел изрично подчертава, че не е загубил надежда за избягване на обострени санкции, които биха засегнали европейския енергиен бранш:

От доста време сме в диалог с американската администрация. Ние няма да се откажем да настояваме за съвместен подход.”

Новите санкции на САЩ срещу Русия са предимно в енергийната област. Знайно е, че в сферата на петрола и газа САЩ и Русия са конкуренти.

Що се отнася до критиката на Вашингтон, че европейците не правели достатъчно за слагане край на конфликта в Източна Украйна, Габриел е категоричен:

Ние сме единодушни, че по този проблем е нужен натиск срещу Москва. Това е крайно необходимо и водещото при европейските санкции, наложени срещу Русия.”

Това стана през 2014 г. заради анексирането на Крим.

Същевременно германският външен министър отправя призив към руското правителство:

“Ако руското ръководство се пораздвижи и най-сетне се постигне напредък при прилагането на Споразуменията от Минск, възможно е санкциите, наложени от Европйския съюз, поетапно да бъдат смекчавани.”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване