08/05/17 09:45
(http://offnews.bg)

Легендата Мо Фара обеща ново злато след победата на 10 000 метра

Любимецът на публиката Мо Фара обеща втора титла, след като стана първият шампион на Световното първенство по лека атлетика в Лондон. 33-годишният сомалиец с британски паспорт  триумфира в бягането на 10 000 метра пред препълнените трибуни на Олимпийския стадион в Лондон.

Фара стигна до златния медал с време 26:49.51 минути, което е и най-добър резултат в света за сезона. Той се качи веднага при съпругата и децата, после направи с тях обиколка за кеф на зрителите. тте бяха изкупили местата само заради него и серията на Юсейн Болт, който стигна полуфинала с разходка.

Сребърния медал на 10 000 м заслужи угандиецът Джошуа Джептегей с личен рекорд от 26:49.94 мин, а с бронза се окичи кениецът Пол Тануи с 26:50.60 мин. Те изпотиха здраво Мо, който на два пъти в последната обиколка залитна, но се изправи.

"Беше невероятна вечер. Какъв път до края на кариерата ми в Лондон! Това беше специално. Знаех, че 12-те обиколки ще бъдат трудни, но вярвах в моя финален спринт. Помогна ми много богатият ми опит. Всичко е възможно, когато тренираш усилено.

Кенйиците, угандийците и етиопците направиха бягането ми. Честна игра, те се трудят много. Сега съм уморен, имам няколко охлузвания от бягането, но трябва да бъда силен. Ще ме прегледа доктор и ще бъда готов за 5000 м. Имам няколко дни да се възстановя”, каза Фара след успеха си.

Мо ще участва и в бягането на 5000 м в Лондон, като това ще е и последното му състезание на писта. От следващия сезон Фара ще се преориентира само към шосейните бягания.

Етническият сомалиец е най-успешният британски олимпиец в леката атлетика с 4 златни медала.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване