08/05/17 10:04
(http://www.clubz.bg/)

Нено Димов отмени заповедта за Калиакра, която нарече „избухнала бомба“

ПОЛИТИКА нено димовcr

Само час след като получи нареждане от премиера Бойко Борисов да спре изпълнението на заповедта за забрана на дейности в защитена зона „Комплекс Калиакра“, министърът на околната среда и водите Нено Димов изненада всички – отмени самата заповед.

От два дни граждани от общините Каварна, Балчик и Шабла протестират срещу забраната. БСП дори разпространи позиция, че подкрепя протестите срещу „забраната за земеделска дейност и риболов“ в региона.

Нено Димов реши накрая да отмени заповед РД-526 от 21 юли 2017 г. , с която въведе „забрани за определени дейности в рамките на разпространение на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000“.

Заповедта се отменя след разпореждане на премиера Бойко Борисов и с оглед възникналото напрежение сред гражданите в района на общините Каварна, Шабла и Балчик“, се казва в съобщение на екоминистерството.

Няколко часа по-рано Нено Димов бе гост в Нова телевизия и обясни, че вината за конфликта е на правителството на Сергей Станишев, което било заложило „тази бомба със закъснител“. Тройната коалиция била определила защитените зони, след което Европейският съд осъжда България, че не се съобразява с тях и има построени ветропаркове и голф игрище.

„Служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции. Когато аз поех поста и отидох в Брюксел, това обещание не беше изпълнено. Аз рискувах и трябваше да избирам между две неща – да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции и дейности, които трябва да бъдат предприети в района или да издам заповед и да започна да се опитвам да минимизирам щетите“, обясни тази сутрин министърът.

По-късно министерството допълни информацията:

Заповедта беше издадена след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса Калиакра. Целта на преговорите с ЕК беше да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото споразумение с ЕК беше, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти".

Както му заръча премиерът, утре Нено Димов ще се срещне с кметовете на населените места в района на Калиакра, с представители на инициативния комитет „Да спасим Крайморска Добруджа“ и със засегнатите браншови организации.

"Министър Димов ще разговаря с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и ще го покани, заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по Натура 2000, с представителите на потърпевшите частни собственици, браншови организации и други засегнати страни в района на Калиакра да дискутират различните позиции и да се търсят решения и намиране на възможния баланс“, пише още в съобщение на Министерството на околната среда и водите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване