08/05/17 08:00
(http://www.klassa.bg/)

Пропадна част от пътя за Златните до спирка „Журналист“

 Част от пътното платно и тротоара до спирка „Журналист“ край Варна са пропаднали, алармираха варненци, които всекидневно пътуват в това направление. Опасното пропадане на натоварения път за „Златни пясъци“ е обезопасено от изобретателни варненци, живеещи в района, с казан за боклук, ограден със сигнална лента.

„Минавам постоянно оттук и виждам, че дни наред никой не взима никакви мерки. Страшно е, защото пътищата ни са ужасни и катастрофите се редят една след друга, коментира шофьор на туристически автобус. По този път минават хиляди автомобили и туристи, които са принудени да се изчакват да преминат безопасно и в натоварения трафик образуват задръствания. Спирка „Журналист" е в близост до активното свлачище „Трифон Зарезан", което вече десетки години не може да бъде укрепено. Заради него продължава да е затворен и Панорамният път Варна - Златни пясъци. След подадения сигнал, от Община Варна заявиха, че мястото ще бъде обозначено и обезопасено до отстраняването на проблема. „Пропадането е от края на миналата седмица, след обилните валежи. В случая не се касае за свлачище, коментира главният експерт „Свлачища и укрепване на територии“ в общината, инж. Олег Колев. Точно до проблемната зона има подлез и до него преминава дере. Вероятно тръбата под пътя се е спукала или се е затлачила и водата, която вече не минава през нея, а встрани, е отнесла част от материала от насипа на пътя. В резултат, по ръба на дерето в тази зона се е получило пропадане на бордюра и част от асфалта. Направена е схема за ремонт. Трябва да се възстанови тръбата, която провежда водата под пътя и от другата страна да се направи заскаляване. При този метод се нареждат едри скални късове по специална схема. Това позволява на водата да преминава спокойно през камъните и да се дренира. След това ще бъдат възстановени бордюрът и асфалтът“, обясни специалистът. Районът е обезопасен и няма риск за преминаващите, както и опасност от разширяване на проблемния участък. Възстановителни работи вероятно ще започнат в началото на следващата седмица и ще отнемат около ден-два. Изчаква се да се осигурят материалите. Все още не е ясен точният размер на средствата, които щe са необходими, но не се очаква сумата, която ще дойде от общинския бюджет за ремонт на пътища, да е голяма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване