08/07/17 06:25
(http://www.klassa.bg/)

БСП против антикорупционния закон на Цачева

 БСП се обяви против антикорупционния закон на министърката на правосъдието Цецка Цачева. Затова от партията инициират консултации, на които канят различни институции за публикувания от правителството проект на антикорупционен закон. Той предвижда създаването на специалното звено за противодействие на корупцията да бъде създадено чрез механичното сливане на досега съществуващите БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество имущество. 
Ние сме против този начин на съставяне на звеното, защото то е механичен сбор от досега съществуващите органи. При това се предвижда и хората да останат същите, да няма разследващи функции, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея начинът на избор на ръководство, предложен в законопроекта, представлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено. Затова социалистите излизат с алтернативно предложение - специалната дирекция в Държавната агенция "Национална сигурност" за борба с корупцията да бъде извадена оттам, само тя да представлява това звено, да има разследващи функции, директорът да се назначава от президента, членовете да се избират от парламента с 2/3 мнозинство. Целта е този орган наистина да бъде независим, да има разпределение на властите и да се приложи принципът "власт власт възпира", смятат от партията.
Нинова е провела разговори с президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, председателя на ВАС Георги Колев и декана на юридическия факултет Сашо Пенов и те са приели да участват в бъдещи консултации по предложения от БСП проект. Съдържанието им ще е открито и пред всички. Срещите ще станат в периода от 21 август до 10 септември. 
Всички поканени са приели да дадат своето становище. Целта ни е да се състои най-накрая истински разговор за съдебната реформа и борбата, с корупцията, заяви Нинова. "Години наред много правителства имитират такава и резултата го виждаме - никакво чувство за справедливост. Искаме чрез тези консултации аргументи "за" и "против", обществото да чуе за какво спорим и най-доброто да бъде взето като решение. От приказки само за съдебна реформа да пристъпим към реални действия", коментира още Корнелия Нинова. Според нея, ако и този път се случи имитация,  пипалата на паралелната държава ще продължават по същия начин с 10 млрд. лв. кражби годишно, народът ще си продължава да обеднява и да няма чувство за справедливост.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване