08/07/17 06:27
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев пазарува US лобисти с парите от КТБ

 

Мрежа от адвокати и активисти-соросоиди му лъскат имиджа

Мрежа от скандални лобисти и соросоиди, овързани с тукашни представители на Задкулисието и олигархията, е задействал укриващият се от българското правосъдие банкер Цветан Василев.

В последен отчаян опит да избегне възмездието за дупката от близо 5 млрд. лв., която издълба в КТБ, пишман финансистът е задействал сложна комбинация между аверите му престъпни босове у нас – другият обвиняем олигарх Иво Прокопиев и двамата подсъдими за данъчни далавери Гриша Ганчев и Огнян Донев, както и контактите на последните с чужди лобистки структури и соросоидни организации.

Целта на маневрата е ясна – банкерът, оглозгал КТБ и

отмъкнал спестяванията на хиляди вложители, да се изкара мъченик

в общественото пространство, а хората да бъдат убедени да забравят извършените от него и аверите му престъпления. За всичко това пък се плаща с откраднатите от Василев милиарди от КТБ, които сега потъват в джобовете на лобисти, соросоиди и храненици на задкулисието, за да го бранят и да въртят кризисния му пиар. Началото на кампанията бе дадено със статия във вашингтонски сайт, според която мустакатият аферист е наел мастита адвокатска кантора зад океана, която ще се опита да му издейства защита от САЩ по закона „Магнитски“. Става въпрос за нормативен акт, чийто обхват наскоро бе разширен и дава възможност на Белия дом да оказва защита и съответно да налага санкции на страни, за които е доказано, че нарушават правата на хора, разкрили корупция. Досега няма случаи на чужди граждани, получили закрила по този закон, но адвокатите на Василев претендират, че ще придвижат случая и са подписали 6-месечен договор с мустакатия измамник на стойност 50 000 долара. Сложният план по „канонизирането“ на ,мустакатия беглец от правосъдието включва участието на двама важни играчи – нюйоркската кантора „Jefferson Waterman International“ (JWI), както и бившият губернатор на щата Ню Мексико и настоящ шеф на НПО Бил Ричардсън. И JWI, и Ричардсън не са случайни играчи, а връзките им с България са доста красноречиви и показват ясно причината, поради която Василев е поверил превръщането си в мъченик на тях.

Най-пресен контакт с държавата ни има Ричардсън, който

преди 2 години е бил у нас по покана на Атлантическия клуб.

Бившият губернатор и посланик на САЩ в ООН е поканен да участва в международна конференция „Борба с насилието и екстремизма. Нов план за сигурност в образованието и културата”, организирана от НПО-то на ексвъншния министър Соломон Паси. Опасните връзки на бившият губернатор на Ню Мексико далеч не спират до тук. Ричардсън е един от политиците, който официално е финансиран от скандалния Джордж Сорос.

 

Милиардерът спекулант броил 50 000 долара на кампанията на бившия губернатор, а според разследвания на US медии НПО-то, което Ричардсън в момента оглавява, е в тясно сътрудничество с фондации на Сорос. Именно през сдружението „Richardson Center for Global Engagement“ политикът заявява, че ще брани интересите на българския фараон Цветан Василев. Любопитна подробност е, че макар в момента да се обявява за защитник на борците срещу корупцията, името на Ричардсън зад Океана се свързва със сериозни скандали с дъх на лобизъм и корупция. Един от тях – разследване на връзките между него и частна компания, става причина политикът да се откаже от министерски пост заради съмнения, че е замесен в непочтени политически практики.

 

Атлантическият съвет на САЩ, в който Ричърдсън и Василев членуват и твърдят, че се познават, оттам има прелюбопитен еквивалент на родна почва. Случайно или не, Атлантическият съвет на България е създаден само преди месец и в него влизат хора като Велизар Шаламанов например. Името на този човек лъсна в стенограмите АРГО-гейт като вариант за кандидат-президент, номиниран от задкулисната банда около Прокопиев. В същия разговор бе споменат и самият Цветан Василев като източник на „сиви практики за финансиране“ на предизборната кампания. Авторът на репликата Трайчо Трайков пък бе официалният кандидат-президент на Агнешките главички, заедно със Съби Събев, който пък е в ръководството на същия този Атлантически съвет на България.

Не по-малко

интересни са и връзките на другия основен играч

по изкарването на банкера беглец в „жертва“ на политичекси заговор – юридическата кантора JWI, като следите отново водят към Атлантическия клуб и интересите на бившия премиер и настоящ политически лаборант Иван Костов. Според информацията на вашингтонския сайт JWI е кантора, която се ръководи от пенсионирани служители на Централното разузнавателно управление, но със солидно портфолио от клиенти предимно в Азия, Африка, Близкия изток, както и държави от Централна и Източна Европа, сред които е и България. Още през 2004 г., разследващата журналистка Алексения Димитрова разкрива в своя публикация във в-к “24 часа”, че България е платила 1 100 619 щатски долара на JWI и още три американски лобистки компании в периода 1998 – 2001 година, т.е. в мандата на премиера Иван Костов, при чието управление Цветан Василев прави и първите си крачки по придобиването на КТБ. Договорът с днешните американски защитници на укриващия се в Сърбия фараон е сключен през юли 1998 г., непосредствено след като за посланик на България във Вашингтон е назначен някогашният премиер Филип Димитров.

 

Договорът за лобизъм с JWI е прекратен няколко месеца преди Димитров да напусне посланическия пост през февруари 2002 г. Понастоящем Филип Димитров е конституционен съдия, назначен от квотата на президента Росен Плевнелиев, който пък е горд сподижник на олигарха Иво Прокопиев и негов съсед по вила в Халкидики. Според медийните информации следващият български посланик във Вашингтон Елена Поптодорова също активно е подкрепяла работата с лобисти. “Сумите от 100 000 щатски долара са нормални и още по-малко за лобирането”, казва през 2004 г. Поптодорова, която днес е на работа в Атлантическия клуб. Да, същото НПО, което е домакин на Ричърдсън у нас.

 

Кампанията по засукване на Запад на банкерския мустак,

естествено бе мощно подкрепена от Фабриката за фалшиви новини (виж вдясно). Колко са „прозападни“ тези хора говори произходът на богатството им, който във всички случаи е от криминалната приватизация, при която бившата комунистическа номенклатура чрез своя най-верен продукт Иван Костов успя да раздаде държавни активи на правилните и послушни хора. За необременените със спомени от Прехода е нужно да се спомене, че банката, която окраде Василев, всъщност е създадена за сътрудничество с руските тайни служби. Червенобузият му приятел Прокопиев пък, макар и да се пъчи с титлата почетен консул на Канада, е израснал в семейство на служители на бившите комунистически тайни служби, а приятелят му с „прозападен уклон“ Огнян Донев е бивш съветник на великия перестройчик от ЦК на БКП Огнян Дойнов. Връзките на другия им сподвижник Сашо Дончев с Русия пък са толкова явни, че на мрежата от лобисти-соросоиди, на които Цветан Василев плаща, едва ли ще им стигнат и всичките 4 милиарда лева, откраднати от КТБ, за да убедят, че защитават „прозападни бизнесмени“.

 
Банкер с швейцарски паспорт върти кризисния му пиар

Планът по героизирането на Василев, с който фараонът, обрал КТБ, се пробва да спаси кожата си, пък си има и местен идеолог. Според публикации в медиите става въпрос за банкер със швейцарски паспорт, който е в близки отношения с избягалия в Сърбия фараон. Името на този бизнесмен е Георги Василев, а самият той се явява обединяващо звено между интересите на банкера беглец и медийния олигарх Иво Прокопиев през годините.

 

Василев е и връзката, през която най-вероятно са минали преговорите на банкера беглец с американските лобисти, за да си осигури път за бягство от възмездието. По информация на в. „Труд“ за свръзка е ползван съветникът на бившия премиер Филип Димитров Константин Мишев. Като такъв той е бил част от екипа на Димитров, когато е сключен и лобисткият договор с лобистите JWI. В същото време Мишев е и автор на хонорар в няколко сайта – този на подсъдимия фармацевтичен бос Огнян Донев, както и в друг – собственост на Георги Василев. Онлайн изданието с малоброен читателски интерес е и последен пристан и на друг верен слуга на мустакатия банкер – блогърът и бивш кадър на кръга „Капитал“ Мирослав Иванов.

 

Самият Георги Василев, който дълго време е работил на договор към швейцарски трезор, от години има политически амбиции. Той е основател на партия „Република БГ“, която е пряко свързвана с обкръжението на политолога и първи ешалон соросоид у нас Иван Кръстев. Последният дори е сочен първоначално за бъдещ шеф на партията, но това так и не се случва, тъй като информацията изтича в медиите преди учредителното събрание на формацията. На него политологът така и не се появява, но вместо него като модератор на срещата е пратен друг виден соросоид – Красен Станчев. Шефът на ИПИ е и първият награден, който преди десетина години получава учредения от Георги Василев приз за „свободен дух“.
И докато през годините държи топли контакти с НПО-тата около кръга „Капитал“, то в разгара на кризата с КТБ банкерът се появява у нас с обявлението, че можел да спаси оглозганата банка.

 

Българският Мадоф и законът „Магнитски“ 

Българският Бърни Мадоф както стана известен банкерът беглец Цветан Василев, разчита да получи защита от САЩ по т.нар. Закон „Магнитски“. Според анализатори освен абсурдността в това да иска закрила, като се представя за борец срещу корупцията, в плана на мустакатия фараон има още една сериозна пробойна. Обществото зад Океана е силно чувствително на тема финансови пирамиди и едва ли би съчувствало на банкер, завлякъл с 5 млрд. лв. вложителите в трезора, който е ръководил и държавата, която е гасила пожара след него.

Глобалният закон "Магнитски" най-общо урежда налагане на санкции срещу чуждестранни физически и юридически лица, отговорни за нарушаване на права и тежка корупция, които се предлагат от Конгреса на САЩ на американския президент, а той прави преценка и после докладва на Конгреса. Основното предназначение на втората част на закона "Магнитски" за търсене на отговорност от 2012 г. е да определи и накаже руските длъжностни лица, за които се счита, че са отговорни за задържането, злоупотребата и смъртта на Сергей Магнитски, както и за други груби нарушения на правата на човека, като се забрани влизането им в Съединените щати и използване на банковата система на САЩ.

С поправка на Сената на САЩ от 17 декември 2015 г., се разширява кръгът на лицата, които могат да попаднат в списъка за налагане на санкции. Президентът може да наложи визови и имуществени санкции срещу всяко чуждестранно физическо или юридическо лице, което е отговорно за убийства, изтезания или други груби нарушения на международно признати човешки права, извършени срещу лица в чужда държава, които искат да изложат незаконна дейност, извършвана от държавни служители, или да придобият, упражняват или насърчават човешките права и свободи.

 

Ралица Василева се продала

Водещата на новините в телевизия BIT Ралица Василева се продала на банкера беглец, потвърди бившият й колега Ясен Дараков, който е сред създателите на задграничната телевизия, а в момента е кореспондент на Нова тв. Той визира скоростното подмазваческо интервю с американския адвокат на Василев, който бившата водеща в СиЕнЕн взе, за да задвижи медийната кампания в полза на банкера беглец. "Да изпълниш поръчка на Цветан Василев.... по сиененски. Не за първи път взима пари от него..... Клета Ралица Василева. #бабаЕдъното #бабасеПРОДАДЕза пари". Това написа Дараков във Фейсбук. Думите му потвърждават слуховете, че въпросната медия, която се напълни с протестъри, близки до Пркопиев, всъщност е на издръжка на неговия сиамски близнак Цветан Василев.

 

Със същите опорни точки

Фабриката за фалшиви новини мина зад Океана

„Телеграф“ подарява нова книга за българската олигархия

Фабриката за фалшиви новини, която обслужва интересите на олигархичната банда, създадена от Костов, не само премина всякакви граници, ами направо отплува зад океана.

За да отклони вниманието от този пладнешки грабеж, Фабриката кординирано пуска едни и същи манипулативни опорни точки през различни канали. Елементите на пропагандната машина са Прокопиевите „Капитал“ и „Дневник“ и присъдружните им сайтове “Медиапул“ на бившата говорителка на Костов Стояна Георгиева, “Клуб Z”, “Фрогнюз“, “Офнюз“ и бутиковият вестник „Сега“ на газовия барон Дончев. Лични говорители са бившите агенти на Държавна сигурност Академик (Огнян Стефанов) и Сашо (Илиян Василев). За да е пълен пакет услугата „изпиране на имидж“ и „атаки по неудобните“, към тях се включват и назначени политици като Христо Иванов, Николай Стайков и Трайчо Трайков.

Един от главните герои на лъжите им е нашият издател Делян Пеевски. През последните години Фабриката разви няколко различни сюжета на гърба му. Първо Пеевски бе посочван като съдружник на Цветан Василев. После се измислиха бизнесинтереси в пътното строителство, почистването на снега и даже в ремонта на жп линииите. На Пеевски продължава да се приписва и дял в технологичната верига „Техномаркет“. Всички тези манипулации лесно могат да бъдат опровергани само с една проверка в Търговския регистър и имуществените декларации на депутата. Това обаче не е в изгода на опорните точки на Фабриката за фалшиви новини. В тяхна изгода е да се пръскат лъжи за 200 млн. лв. кредити, които уж бил взел от КТБ и не ги е върнал. Дори „многоуважемите американски защитници“ на Цветан Василев изръсиха това твърдение, което моментално бе подхванато от Фабриката за фалшиви новини, тъй като няма да повярвате, но напълно съвпада с техните опорни точки. Сякаш източникът им е един и същ. Доколко твърденията им са истина, сочи публично оповестеното още при поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ удостоверение, че издателят ни няма никакви кредити или влогове във фалирания от Василев трезор. А семейството му редовно си е погасявало задълженията и няма непогасени кредити. Нямат и никакви активи, предмет на съдебни дела, свързани с несъстоятелността на банката.

Причината за тази агресия срещу нашия издател е, че медиите ни „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“ разкриха цялата картина на грабежа и нещо повече, обявиха тотална война на фалшивите им новини. Доказахме, че Василев и Прокопиев са „сиамските“ близнаци на Командира. Той създаде КТБ, Василев я ограби, а Прокопиев я събори. Пиршеството им обаче започна от бандитската приватизация на Костов, която роди олигархията чрез раздържавяване на активи за 30 млрд. лева, срещу които в хазната постъпиха скромните 2 млрд лева. Заради това злодейство днес нашите бащи и майки, баби и дядовци получават мизерни пенсии.

Всички тези факти ние периодично съобщаваме както от страниците на вестника, така и чрез специалните приложения „Факт Телеграф“ и книгите, които колегите изготвиха специално за нашите читатели и ги разпространиха безплатно. В четвъртък читателите на „Телеграф“ отново ще бъдат зарадвани с новата ни книга „Българската олигархия“, която ще се подарява към всеки закупен брой на вестника.

 

Сбъдна мечтата си

И Прокопиев засмука от ограбената банка

Разградският олигарх пръв атакува КТБ, а сега официално пое защитата на мустакатия си близнак

Разградският олигарх Иво Прокопиев най-сетне сбъдна съкровената си мечта и се включи в далаверата на века – разграбване на активите на Корпоративна търговска банка.

Една от най-големите болки на Прокопиев всъщност беше, че ролята, която му отреди техния общ с Цветан Василев Бащица – Иван Костов, не е чак толкова блажна. Червенобузият олигарх също получи достъп до държавните активи в лицето на „Каолин“ и „Дамяница“ и успя да ги овладее чрез пладнешкия грабеж, наречен от Командира „приватизация“. През годините успя да изсмуче пари от държавата по различни начини - далаверите с възобновяемите енергийни източници, продажбата на държавните дялове от ЕВН, заради които даже се сдоби с обвинение от прокуратурата и т.н. но, за разлика от мустакатия си побратим, който напълно безконтролно получи достъп до милиарди левове и по най-парвенюшки начин буквално се окъпа в парите на вложителите в КТБ, ролята на Прокопиев бе друга. Той трябваше да гради имидж на „бяла якичка“, лобист с медийна империя и мрежа от неправителствени организации и политици, за които също трябваше да плаща от придобитите благодарение на Костов благини. В същото време под носа му друг от неговото котило краде безогледано.

На практика служители на Прокопиев са причината прокуратурата да влезе в офисите на КТБ и да открие истината за финансовата пирамида, която тя представлява. През февруари 2013 г. „Протестна мрежа“ внася сигнал в държавното обвинение, на базата на който започва проверката на бизнеса на Василев. Бившият служител на Прокопиев Николай Стайков е координатор на „гражданската организация“. Рамо до рамо с него е и съгражданката на олигарха Антоанета Цонева и обикновения активист Христо Иванов. Все хора, които под една или друга форма, тайно и явно са служили за интересите на Прокопиев. Изданията на олигарха „Капитал“ и „Дневник“ пък са първите, които публикуват статии с информация, че КТБ се ограбва. „Държавата КТБ“ и „Банка за лична употреба“ са само част от заглавията, които Прокопиев контролирано пуска още година преди официалното изтърбушване на КТБ. Случайно или не след близо двегодишна кампания от медиите на разградския олигарх и сигналите, внесени от неговите „граждански активисти“ - лицензът на банката бе отнет.

След позорното бягство на Цветан Василев в Белград и дирижираната от него повторна кражба на активите на КТБ обаче Прокопиев изведнъж преоткри своя „отколешен противник“, който има мустаци и едни 4 милиарда лева за харчене. Медиите му спретнаха интернет платформа „КТБ-файлс“, която уж трябваше да разкрива истината за грабежа на века, а постепенно стана лична трибуна на мустакатия аферист. В стенограмите от АРГО-гейт пък в пряк текст се казва, че инженерният политически проект, на който „Прокопиев помага с целия си ресурс“, разчита за „сиви практики на финансиране“ именно на Цветан Василев. Казва го не кой да е, а Трайчо Трайков – един от любимците на Прокопиев, а според прокуратурата и негов съучастник при далаверата с ЕВН.

След внасянето на обвинителния акт срещу Цветан Василев Прокопиев задейства с пълна сила Фабриката за фалшиви новини в полза на мустакатия си сиамски близнак. Лично изпълзя в национален ефир, за да спусне опорната точка, че прокуратурата се занимава само с „30-40 души все прозападно настроени“. Димката, хвърлена от него, създаде нужния фон, на който Василев с парите от КТБ да плати за новия сценарий – задокеански лобисти да създадат американско алиби на престъпленията му. Новата опорна точка с такава сила бе подхваната от „Капитал“ и „Дневник“, че според техните публикации едва ли не самият Доналд Тръмп лично ще хване под ръчичка мустакатия престъпник и ще го покани на гости в Белия дом. Показателен е само напоителният очерк, публикуван от „Дневник“ за адвоката Джоузеф Огъстин, който внушава, че едва ли не самият комиксов герой Капитан Америка е понесъл на щита си банкера беглец.

Прокуратурата вече поясни, че е нормално адвокатите на Цветан Василев, пък били те и от САЩ, да лъжат в полза на своя клиент, тъй като той им плаща. Прокопиев и медийната му група обаче не са конституирани в делото като защитници на обвиняемия. Или поне не официално.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване