08/08/17 10:34
(http://offnews.bg)

Президентът наложи вето на Закона за опазване на околната среда

Президентът Румен Радев е наложил вето върху Закона за опазване на околната среда, приет от парламента в края на първата му сесия - на 27 юли. Промените, пртиети от Народното събрание и предложени от ГЕРБ, са свързани с обжалването на екооценката на големи и важни инфраструктурни обекти вече да става само на една инстанция, а не както досега на две или три инстанции. 

Мотивите на вносителите бяха, че така няма да се бавят национални обекти като магистралите, жп, пътна и пристанищна инфраструктура. 

Новината за наложеното вето на президента Радев не дойде от президентството, а от пртедседателя на парламента Димитър Главчев и то с пост във Фейсбук. 

Днес, след постъпването в Народното събрание, на указ № 175 на Президента на Република България, с който се връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, приет от парламента на 27 юли 2017 г., възложих на Комисията по околната среда и водите да докладва указа и мотивите към него пред народните представители. Предоставих на тяхното внимание и обръщението на Камарата на строителите към президента Радев.

   

А преди минути дойде и официалното потвърждение от президентството.

Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие.

Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.

Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство.

Президентът Радев е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността - се казва в съобщението на президента.

Законът за околната среда и водите предизвика силна обществена съпротива, тъй като в българското право няма дела, които да се водят само на една инстанция. 

Преди седмици 26 неправителствени организации поискаха президентът да наложи вето на закона, а само преди ден Камарата на строителите поиска обратното - Радев да не налага вето, с мотива, че се забавят големи инфаструктурни обекти. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване