08/09/17 10:44
(http://www.clubz.bg/)

Туристите се увеличават, досега са дошли 3,3 милиона

Министърът на туризма Николина Ангелкова инспектира лично плажовете по Черноморието. Снимка фейсбук профил на Николина Ангелкова

Лято 2017 г. ще е по-успешно в сравнение с рекордната 2016-а. Потвърждават се прогнозите за 7-10% ръст туристите на годишна база, заяви по бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

До момента туристите по морето са 3,3 милиона, а за периода май-октомври ще са близо 5,3 млн. С около 3% са се увеличили българските летовници.

Министерството вече активно подготвя следващия летен сезон и отсега 5-звездни хотели са резервирани за 2018 г. 

„Продължаваме да водим преговори със световните туроператори ТУИ, „Томас Кук“, „Дер Туристик“, за да поставим много добра основа за следващото лято“, отбеляза Ангелкова.

Тя отклони критиките към алкохолния туризъм в Слънчев бряг, като изтъкна, че през 2016 г. приходите от нощувки в курорта са над 266 млн. лв., или 22% повече спрямо предходната година. 

„На ден получаваме от 20 до 50 сигнала на горещия телефон, който сме обявили на сайта на министерството. Най-сериозните нарушения това лято са на бивши наематели, които са спечели новите търгове, но не искат да подпишат договори за плажовете, а в същото време ги ползват. Или предишният наемател не дава на новия да влезе във владение и ползва досегашните си обекти. За това сме сезирали и прокуратурата“, каза още Ангелкова. 

По казуса с излъганите туристи, които са направили резервацията си чрез сайта „Травел пазар” тя призова хората да правят проверка в сайта на Министерството на туризма дали туроператорът имат застраховка.

В тази връзка се обмисля създаване на Гаранционен фонд, който да поема щетите от некоректни туроператори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване