08/13/17 18:11
(http://radiomilena.com/)

Рибари, собственици на кораби, преработватели и изкупвачи на протест пред ИАРА

Стотици рибари, собственици на риболовни кораби и лодки, преработватели и изкупвачи се готвят да блокират Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас на 14 август, от 9.00 часа. Почти целият рибопреработвателен бранш ще се вдигне на протест заради готвена забрана за улова на бяла мида, съобщава Gramofona.com . Предложението на бранша е забраната да е в сила в размножителния период на мидата. Оказало се обаче, че от министерството предвиждат тя да влезе в сила веднага, а след два месеца можело да се удължи още и напрактика уловът на бяла мида да се забрани до края на годината.

Това обаче ще доведе до сериозни загуби за преработвателните предприятия, които имат договорени квоти и сключени договори за износ на морския продукт. В началото на седмицата в Министерството на земеделието е трябвало да се проведе среща между заинтересованите страни.

„Вместо да говорим и обсъждаме проблемите, дойде заместник-министърът и просто каза: Забраната влиза в сила, и край“, разказа участник в срещата. От асоциация БГ ФИШ обясниха, че именно тяхната организация първа е поискала въвеждането на ясни правила и регламент при улова на бяла риба.

Асоциацията е и тази, която е предложила забрана по време на размножителния период. Нито едно от предложенията обаче не било взето под внимание, а новата заповед била подготвена без да се отчетат идеите, постъпили по време на общественото обсъждане.

По информация на асоциация БГ ФИШ в стопанския риболов, улова на бяла мида и преработката на рибни продукти са ангажирани около 15 хил. души от цялото Черноморие. „Това е малък отрасъл, който обаче носи чиста печалба на държавата. Тук говорим за чист износ на продукция“, обясниха от БГ ФИШ.

„Протестираме и срещу налагането на рестрикции и ограничения за стопански риболов без да е направена оценка на социалния и икономическия фактор и без да е съобразено мнението исканията и потребностите на сектора“, коментират организаторите на протеста.

 

Публикувана на 08/13/17 18:11 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mUw5Hkjdvm8/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване