08/14/17 11:30
(http://www.clubz.bg/)

Защо "Ричардсън" застава на страната на Цветан Василев

Трагичният прецедент в Русия

Когато Сергей Магнитски - смелият руски разобличител, бе оставен да умре, пребит до смърт, между стените на килията си в мрачния затвор "Бутирка" през 2009 г., историята на неговата честност и непоколебима съпротива срещу пословичната корупция в Русия ни даде добър урок. Такава ендемична корупция напълно размива отговорността на държавните институции и не оставя място за опазването на правата на личността. След като разкри и осъди сложната корупционна схема, създадена от правителството за смазване на вътрешното недоволство, на Магнитски бе отказан достъп до всички законови средства по време на незаконното му задържане. В политически мотивираното му преследване бяха замесени корумпирани държавни служители, които продължават да живеят безнаказано в Русия, макар да продължават да бъдат подложени на санкции благодарение на Закона "Магнитски".

Направляваната от държавата практика за тормоз на политическите противници продължава в страни, разяждани от подобна широко разпространена корупция, най-вече такива като България, която исторически е подчинена на руската сфера на влияние, и са под напрежение зарази отдавнашните си политически връзки с Русия и лелеяното им членство в НАТО и ЕС. Макар да е член на ООН, подписал редица европейски и международни конвенции за спазването на човешките права, България продължава редовно да бъде обявявана за най-корумпираната страна в ЕС и всяка година е сочена заради срамната си ситуация с човешките права и влошаващия се кримат на икономическа и политическа свобода. Точно като в Русия, българските институции попадат в плен на разрастването на доминиращи - и безнаказани - финансови и политически интереси.

Случаят с Цветан Василев

Случаят с Цветан Василев представлява мрачна картина на автократичните управници в една номинално демократична страна, разядена от пронизваща корупция и доминирана от българската мафия с нейните систематични злоупотреби с държавната власт, започнали още с падането на комунизма. Василев е изтъкнат бизнес лидер и фигура със силно влияние в България, който през последните няколко години е изправен пред страхотни трудности, започнали, след като той обяви подкрепата си за антикорупционна партия през 2013-2014 г. Тормозът срещу него се засили, когато той отказа да изпълнява незаконните искания на един политически гангстер, и достигна върха си, когато той на глас протестира срещу незаконното превземане на неговата банка и принудителното ликвидиране на нейните авоари. Отмъстителни политически лидери в сговор с бизнесмени, които манипулираха медиите и съдействаха на съдилищата, наложиха класическа система на корпоративно рейдърство в съветски стил, целяща завинаги да заглуши гласа му - но с малък успех. Цветанов продължава от Сърбия, където той и съпругата му Антоанета искат убежище, борбата гласът му да бъде чут. В същото време българските власти продължават да настояват за екстрадирането му, като крайната цел е да бъде затворен кръгът с финансовото и личностното унищожаване на един влиятелен противник на корупцията и предвожданите от държавата корпоративни рейдърски машинации в България.

Като антикорупционен критик на българския режим, който търпи преследване, основаващо се на фабрикувани обвинения, Василев е типичен пример за несправедливостите, изброени в т. нар. Глобален закон "Магнитски". През 2016 г. президентът Барак Обама разшири насочените срещу Русия санкционни правомощия, дадени на американското правителство по силата на Закона "Магнитски" към всички страни по света, където има одобрено от правителството политическо подтисничество и гонения срещу противниците на корупцията и има други жертви на нарушенията на човешките права. Центърът "Ричардсън" има честта да застане на страната на Цветан Василев в търсенето на справедливост срещу свързаните с корупция репресии, срещу които лично аз и Центъра "Ричардсън" се борим през цялата ми дипломатическа кариера.

Очаквайте подробности.

-----

* Бил Ричардсън е американски политик и дипломат. Бил е министър на енергетиката и постоянен представител на САЩ в ООН по времето на президента (1993-2001) Бил Клинтън. Бил е и губернатор на щата Ню Мексико. Изявлението е публикувано в сайта на оглавявания от него Център за глобален ангажимент "Ричардсън". Той също се ангажира със защитата на Цветан Василев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване